Canva.com
Pasta aglio e olio - włoski minimalizm na talerzu [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kuchnia włoska odznacza się przede wszystkim genialną prostotą i zastosowaniem wybitnych składników. Minimalistyczne przepisy są domeną Włochów i trzeba przyznać, że między innymi za to kochamy ten kraj. Jakość jedzenia ma dla nich pierwszorzędne znaczenie. Pasta aglio e olio to jeden z najprostszych makaronów pochodzących z tego słonecznego kraju, którym można się delektować niemal w każdej włoskiej restauracji. Jak go przygotować?
Reklama
Niezbędne składniki pasta aglio e olio
- 300g makaronu penne rigate
- 4 ząbki czonsku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 50g permezanu lub sera grana padano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania włoskiej pasty
- Makaron wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy, wyciągając go z wody chwilę przed czasem. Wówczas uzyskamy pożądany makaron w stylu al dente.
- Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu i dosłownie przez chwilę, by za bardzo się nie zarumienił. Wówczas dodajemy makaron. Całość bardzo dokładnie mieszamy na niewielkim ogniu.
- Doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania.
- Makaron posypujemy potartym parmezanem lub grana padano bezpośrednio przed podaniem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pizza - bez wyrastania w ekspresowym tempie!
Czy wiesz, że można przygotować pyszną pizzę bez konieczności oczekiwania na wyrastanie ciasta? Tak, to możliwe! W tym artykule przedstawimy Ci przepis na pizzę bez wyrastania, a także podpowiemy, jak ją podawać i udzielimy kilku porad.
Boska focaccia z figą i orzechami. Włoska kuchnia na talerzu
Focaccia z figą i orzechami to pomysł na imponującą przekąskę w stylu włoskim, która zachwyci koneserów włoskiej kuchni. Jest dość prosta w przygotowaniu i smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 8 porcji.
Zrób w ten sposób domowy makaron. Babcia będzie dumna!
W tym poradniku pokażemy Ci krok po kroku, jak zrobić pyszny i świeży makaron, który z pewnością spodoba się Twojej babci. A jak wiadomo, babcia zawsze robi najlepszy do rosołu!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl