canva.com
Jak zrobić zakwas z selera? Oto prosty trik!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zakwas z selera nie jest tak popularny jak jego buraczany odpowiednik, ale z pewnością jest równie zdrowy. Stanowi naturalny probiotyk, ma mnóstwo witamin oraz minerałów i wpływa na perystaltykę jelit. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się dokładny przepis na niecały litr zakwasu.
Reklama
Składniki na zakwas z selera
- 1 seler
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 700ml przegotowanej wody
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania zakwasu
- Podgrzej wodę i rozpuść w niej sól.
- Seler i czosnek obierz. Seler pokrój w drobną kostkę.
- Wyparz wrzątkiem litrowy słoik i zaczekaj aż całkiem wyschnie.
- Do słoika wrzuć pokrojony seler, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej przegotowaną wodą z solą.
- Woda powinna przykrywać wszystkie składniki. Jeśli tak jest, to można przykryć nakrętką słoik. Bardzo ważne jest to, żeby w ogóle go nie zakręcać.
- Odstaw słoik na blat kuchenny lub w inne ciepłe miejsce. Mieszaj zakwas raz dziennie za pomocą wyparzonej, drewnianej łyżki.
- Zakwas jest gotowy po siedmiu dniach, a wówczas można wstawić go do lodówki. W celach zdrowotnych powinno się pić codziennie około pół szklanki zakwasu na czczo, a z kole seler można wykorzystać do zupy lub sałatki.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Zakwas z selera. Naturalny probiotyk dla całej rodziny
Zakwasy warzywne doczekały się zasłużonej popularności i od jakiegoś czasu coraz więcej osób przygotowuje je na własną rękę. Są nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe dla ludzkiego organizmu, będąc źródłem witamin i naturalnym probiotykiem. Jak przygotować zakwas z selera? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Pasztet z selera niż wszystkie!
Jeśli szukasz pomysłu na wegetariański pasztet, który zaskoczy Twoich gości, warto spróbować przepisu na pasztet z selera. To danie, które z pewnością zrobi wrażenie na miłośnikach wegetariańskiej kuchni.
Nie wiesz, czy zakwas na żurek jest zepusty? Oto typowe sygnały
Zakwas na żurek jest kluczowym składnikiem, który nadaje temu tradycyjnemu polskiemu danie charakterystyczny smak i kwasowość. Jednak czasem zdarza się, że zakwas może się zepsuć.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl