Pizza leśniczego
Canva.com

Pizza leśniczego jest hitem Tik Toka. Kurki są obłędne

Sezon na kurki w polskich lasach trwa. Dlatego najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest aromatyczna pizza z grzybami. Pizza leśniczego jest absolutnie obłędna!
Reklama

Skłądniki na pizzę

Do przygotowania tej pizzy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na ciasto - 455 g mąki do pizzy (na przykład Basia), 1 łyżka oliwy, po 1 płaskiej łyżeczce drożdży instant, soli i cukru;
  • na farsz - 400-425 g kurek, 4 łyżki oleju, 1 średnia cebula, 2 kulki sera mozzarella, 2/3 szklanki sosu pomidorowego, 8 pomidorków, świeża bazylia, sól, mielony pieprz czarny, suszony tymianek.

Jak zrobić pyszną pizzę?

Przygotowanie - kurki oczyśćmy, umyjmy i osączmy, w razie potrzeby pokrójmy. Cebulę obierzmy, posiekajmy. Na patelni rozgrzejmy olej, wrzućmy cebulę, zeszklijmy. Wrzućmy kurki, smażmy około 14-16 minut czasu. Przyprawmy solą, mielonym pieprzem czarnym i tymiankiem. Następnie w misce połączmy składniki ciasta, dodajmy 255 ml wody. Wyrabiajmy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakami przez około 10 minut czasu (powinno odstawać od ręki lub ścianek miski).

Reklama

Miskę przykryjmy ściereczką kuchenną i odstawmy na 12 minut czasu. Wyrośnięte ciasto podzielmy na 4 części. Rozciągnijmy je w taki sposób, aby powstały 4 placki o grubości około 1 cm. Ułóżmy je na blacie wyłożonym pergaminem do wyrośnięcia na 26-31 minut czasu. Pomidorki umyjmy, potnijmy na połówki. Znów mozzarellę pokrójmy w plastry. Placki posmarujmy sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóżmy plastry mozzarelli, podsmażone grzyby i połówki pomidorków. Całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza i pieczmy 13-16 minut czasu. Na koniec pizzę udekorujmy świeżą bazylią.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama