placek drożdżowy z kruszonką
canva.com

Placek drożdżowy z kruszonką: Tajemnice ciasta drożdżowego wyjawione!

Jeśli szukasz przepisu na pyszny i zdrowy placek drożdżowy z kruszonką, który zadowoli Twoje podniebienie to trafiłeś we właściwe miejsce!
Reklama

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g zimnego masła

Jak przygotować placek drożdżowy z kruszonką:

  1. Na początku przygotuj rozczyn: drożdże skrusz do dużej miski, dodaj cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodaj jajka, cukier, sól, masło i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aby wyrosło.
  4. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę, cukier pudru i zimne masło, aż powstanie kruszonka.
  5. Wyłóż ciasto na blaszkę i posyp kruszonką.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, aż nabierze złotego koloru.
  7. Upieczone ciasto wyjmij z formy dopiero po kilku minutach i odstaw je do wystygnięcia.
placek drożdżowy z kruszonką
canva.com

Wszystko co musisz wiedzieć:

  • Do przygotowania ciasta drożdżowego z kruszonką najlepiej użyć świeżych drożdży, ale jeśli nie masz ich pod ręką, możesz zastąpić je suszonymi drożdżami. 7 gramów drożdży suchych to równowartość 25 gramów świeżych drożdży.
  • Przygotowując ciasto, pamiętaj o tym, żeby mleko, którego używasz do rozpuszczenia drożdży, było ciepłe, ale nie gorące. Gorąca ciecz spowoduje, że drożdże nie urosną i ciasto nie będzie tak puszyste, jak powinno.
  • Aby ciasto dobrze wyrosło, zawsze przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Idealna temperatura to około 30 stopni Celsjusza.
  • Jeśli chcesz, żeby Twój placek drożdżowy z kruszonką był bardziej zdrowy, zamiast białego cukru możesz użyć miodu, stewii lub syropu klonowego. Możesz też dodać do ciasta orzechy, owoce lub płatki owsiane.
  • Placek drożdżowy z kruszonką najlepiej smakuje na ciepło, lekko posypany cukrem pudrem lub polany miodem. Możesz też podać go z bitą śmietaną lub lodami.
Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama