Placki z jabłkiem i jogurtem ułożone jedne na drugi.
Canva

Koniecznie wypróbuj te dwa składniki do placków z jabłkami, danie będzie wyjątkowo sycące

Placki, to danie, które można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Jednak lepiej korzystać ze sprawdzonych przepisów, pozwoli to na przygotowanie idealne dania. Warto wiedzieć, jakie składniki będą się ze sobą najlepiej komponować.
Reklama

Co dodać do placków z jabłkami

Koniecznie musisz dodać do ciasta jogurt. Sprawi to, że placki będą bardziej treściwe, a przede wszystkim smaczniejsze. Im gęstszy jogurt, tym lepiej.

Druga ważna rzecz, to masło klarowane, na nim usmażysz najsmaczniejsze placki.

Placki z jabłkami i jogurtem — składniki

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • masło klarowane
Placki z jabłek i jogurtu polane miodem.
Canva

Placki z jabłkami i jogurtem — przepis

  1. Jabłka umyj, osusz obierz i zetrzyj. Koniecznie użyj tarki z dużymi oczkami.
  2. Rozbij jajka do miseczki i rozbełtaj je widelcem.
  3. Dodaj cukier, mąkę i jabłka do jajek.
  4. Na koniec dołóż jogurt i wymieszaj wszystko łyżką.
  5. Rozgrzej patelnię, a potem połóż na nią masło klarowane. Poczekaj, aż się rozpuści i będzie gorące.
  6. Nakładaj surowe ciasto łyżką na patelnie. Każdy placek smaż z obu stron.

Co zrobić, żeby placki z jabłkami i jogurtem nie były zbyt tłuste?

Po usmażeniu odsącz placki na papierowym ręczniku. Dzięki temu, pozbędziesz się tłustej powłoki z ich powierzchni.

Za czym podawać placki z jabłkami i jogurtem

Świetnie będą smakować z... dodatkową porcją jogurtu. Możesz też polać je miodem, syropem klonowym lub ozdobić bitą śmietaną. Sprawdzi się jakiś dżem czy świeże owoce. Świetnym dodatkiem będzie też cukier puder.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama