Sernik kajmakowy
Canva.com

Totalnie obłędny sernik kajmakowy. Pulchny biszkopt i słodkie mascarpone sprawiają, że jest WOW

Bardzo lubię słodki i pulchny sernik. Ale ten w wersji z kajmakiem i pysznym mascarpone jest zniewalający. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego, dlatego i Wam życzę takiej uczty.
Reklama

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na biszkopt – 1/3 szklanki mąki tortowej, 150 g mielonych orzechów włoskich, ½ szklanki cukru, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jajek;
  • na warstwę serową – 1 kg (1000 g) twarogu, 5 jajek, 255 g masy kajmakowej, ½ szklanki cukru, 2 opakowania budyniu toffi bez cukru, 205 g śmietany;
  • na krem – 255 g serka mascarpone, 1 szklanka śmietany 30%, 200 g masy kajmakowej, 2 łyżeczki kawy zbożowej, 1 łyżeczka żelatyny;
  • ponadto – ciemne kakao o niskiej zawartości tłuszczu.

Jak zrobić pyszny sernik kajmakowy?

Sernik kajmakowy
Canva.com

Przygotowanie – przygotujmy biszkopt: orzechy mieszamy z kaszą manną, mąką tortową i proszkiem. Białka ubijmy z cukrem, dodajmy żółtka. Wsypmy suche składniki i mieszamy. Ciasto włóżmy do formy o rozmiarze 23x33 cm. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i pieczmy około 39-41 minut.

Przygotujmy warstwę serową: białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Porcjami dodajemy twaróg, budynie toffi, kajmak oraz śmietanę. Mieszamy szpatułką z pianą. Następnie masę wylewamy do tej samej formy wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i pieczemy około 59-62 minut.

Reklama

Studzimy. Przygotujmy krem: żelatynę namaczamy w 1 łyżce wody.

Masę kajmakową łączmy z ½ szklanki śmietany i kawą zbożową, podgrzewamy. Dodajemy żelatynę. Serek mascarpone ubijamy z resztą śmietany, łączymy z kajmakiem. Biszkopt kroimy na 2 blaty, smarujemy po 1/3 kremu. Jeden blat stroną z kremem kładziemy na sernik, odwracamy. Przyklejamy drugi blat. Wierzch smarujemy resztą kremu. Sernik posypujemy kakao.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama