Banany
Canva.com

Polacy jedzą je kilogramami. Nic dziwnego, bo chronią przed anemią

Chociaż w Polsce nie uprawia się bananów, nie przeszkadza to im w byciu ulubionymi owocami większości Polaków. Dostępne przez cały rok w dyskontach i marketach, a do tego kosztujące naprawdę niewiele w porównaniu do innych owoców stają się częstym dodatkiem do owsianek, jaglanek, jogurtów z orzechami i wielu innych deserów.
Reklama

A dlaczego warto jeść banany? Nie tylko z uwagi na to, że są łatwodostępne, całkiem tanie i smaczne, ale i ze względu na to, jakie składniki w nich występują i w jaki sposób oddziałują one na organizm.

Źródło potasu

Potas, który występuje w bananach w bardzo dużych ilościach, a którego nie ma w jakiejś dużej ilości innych produktów spożywczych, pomoże obniżyć ciśnienie krwi i wyreguluje pracę serca. Zadba o cały układ krwionośny, chroniąc przed bardzo groźnymi chorobami i przypadłościami, potrafiącymi prowadzić do zawałów i udarów. Duże ilości potasu potrzebne są na pewno tym, którzy chorują na nadciśnienie, jak i tym, którzy uprawiają sporty wytrzymałościowe i mają bardzo duże ilości aktywności fizycznej w ciągu dnia.

Wsparcie dla zdrowia

Reklama

Drugim takim składnikiem mineralnym, który również występuje w dużych ilościach właśnie w bananach, jest żelazo, czyli składnik dbający o dobrą jakość krwi, chroniący przed anemią oraz niedokrwistością. Potrzebują go przede wszystkim kobiety, osoby bardzo szczupłe oraz wszyscy ci, którzy są narażeni na anemię albo już teraz się z nią zmagają bądź chorują na lekką niedokrwistość. Na co pomagają banany? Na dobrą jakość krwi, ale i ogólny stan organizmu, bo gdy krew ma lepszą jakość i jest szybciej transportowana do komórek, te komórki zostają lepiej odżywione i natlenione, co przekłada się na ogólne zdrowie.

Banany są zdrowe, ale gdy tak patrzy się na ich wartości odżywcze, okazuje się, że stanowią one głównie źródło węglowodanów prostych i jak na owoce mają całkiem sporo kalorii, bo nieraz i jakieś 120 kalorii w jednej sztuce.

Reklama

Dla niektórych będzie to wada, ale dla sportowców i osób aktywnych duża zaleta. Taki banan idealnie sprawdzi się przed biegiem czy nawet w trakcie dłuższej wydolnościowego treningu, ponieważ bardzo szybko dostarczy organizmowi niezbędnej energii, a przy okazji także i pewnych składników mineralnych.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama