Niedobór potasu - objawy, przyczyny. Produkty bogate w potas
Niedobór potasu, czyli hipokaliemia to bardzo poważne schorzenie, które może mieć negatywny wpływ na prawidłową pracę serca oraz układu krwionośnego. Jednak mimo iż potas w organizmie ludzkim jest jednym z najważniejszych pierwiastków, to jego nadmiar może być tak samo niebezpieczny, jak deficyt. Warto zatem wiedzieć, jakie jest prawidłowe stężenie potasu we krwi oraz znać produkty spożywcze bogate w potas.
Reklama
Rola potasu w organizmie
Potas w organizmie jest jednym z najważniejszych elektrolitów. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę wszystkich mięśni w tym także tego najważniejszeog - mięśnia sercowego oraz całego układu nerwowego. Tłumacząc najprościej, jak to tylko możliwe jony potasu wraz z jonami sodu i chloru są generatorem oraz doskonałym przewodnikiem impulsów elektrycznych, dzięki którym serce bije, a pozostałe mięśnie reagują na wszystkie informacje przekazane z mózgu. Potas pełni także ważną rolę podczas syntezy białek mięśniowych, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju mięśni, adaptacji oraz ich regeneracji. Odpowiada również za regulację gospodarki wodnej całego organizmu. Dlatego też wszystkie osoby o zwiększonej aktywności fizycznej powinny dbać o prawidłowe stężenie potasu w organizmie. Drogą wielu naukowych badań udowodniono również, iż dobry poziom potasu przyczynia się do unormowania ciśnienia tętniczego i niweluje także ryzyko udarów mózgu.Reklama
Niedobór potasu - objawy, skutki
Prawidłowe stężenie potasu w organizmie mieści się w przedziale 3,5 - 5 mmol/l. Utrzymanie jego niezmiennej wartości w praktyce nigdy się nie zdarza, ponieważ potas stale jest wydalany z moczem oraz potem. Gdy jednak jego poziom spada poniżej 3,5 mmol/l, to dochodzi do hipokaliemii, na którą szczególnie narażone są osoby w podeszłym wieku. Co zaliczamy do jej objawów?Reklama
Nadmiar potasu (hiperkaliemia) - objawy
Podwyższony potas także prowadzi do wielu problemów zdrowotnych. W momencie, gdy jego stężenie przekracza 5 mmol/l, dochodzi do hiperkaliemii, która może mieć charakter bezobjawowy, ale może też powodować dolegliwości takie jak:Jakie są przyczyny niedoboru potasu w organizmie
Utrzymanie właściwego poziomu potasu możliwe jest oczywiście dzięki zdrowej i zbilansowanej diecie, jednak nie zawsze obniżony poziom pierwiastka spowodowany jest jej brakiem.Reklama
canva.com
Niedobór potasu - co jeść, dieta bogata w potas
Produkty bogate w potas powinny być nieodłącznym elementem diety każdego człowieka.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dieta dla ciężarnej: Jak prawidłowo się odżywiać, aby zapewnić sobie i dziecku zdrowie?
Dieta w ciąży jest niezwykle ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka, dlatego warto zadbać o dostarczenie sobie i maluszkowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Sprawdź, na jakie składniki odżywcze jest zwiększone zapotrzebowanie w ciąży i jak je dostarczyć w odpowiednich ilościach.
Dieta w insulinooporności: Jak odżywianie może pomóc?
Insulinooporność to coraz częściej występujące zaburzenie metaboliczne, które może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość czy choroby sercowo-naczyniowe. Jednym z kluczowych elementów leczenia insulinooporności jest odpowiednia dieta. W tym artykule dowiesz się, jak skomponować zdrową i odpowiednią dietę w przypadku insulinooporności.
Dieta w osteoporozie jest kluczowa!
Osteoporoza to choroba, która charakteryzuje się utratą gęstości kości, prowadzącą do zwiększonego ryzyka złamań. Jest to proces naturalny, który nasila się wraz z wiekiem, ale może również występować w sposób patologiczny. W celu zapobiegania tej chorobie lub wspomagania jej leczenia, odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę. W tym artykule dowiesz się, jakie zmiany żywieniowe mogą pomóc w walce z osteoporozą.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl