Banany na desce do krojenia. W całości i pokrojone w plasterki.
Canva

Proste dania z dojrzałych bananów. Smacznie i w duchu #zerowaste

Banany przeważnie kupujemy w większych ilościach, dlatego nic dziwnego w tym, że zanim zdążymy je wszystkie przejeść, one wyraźnie czarnieją i stają się aż nadto dojrzałe, a my musimy kombinować, jak by tu je na szybko zużyć, jeśli oczywiście nie chcemy ich wyrzucać.
Reklama

Na szczęście pomysłów na sprytne wykorzystanie mocno słodkich już żółtych owoców znajdziemy całe mnóstwo. Oto patenty na to, co można zrobić z bananów na szybko, by ich nie marnować.

Pierwszy pomysł to domowe ciasteczka bananowe.

Przepisów na takie ciastka znajdziemy całe mnóstwo, więc możemy przebierać w recepturach wegańskich, które nie będą zawierać w sobie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, jak również natknąć się na przepisy wysokobiałkowe, które do ciasta będą dodawać odżywki białkowej, zapewniającej nam dodatkowych protein. Równie pyszne okażą się bananowe babeczki, tworzone zwykle z dodatkiem dużej ilości kakao, wypełnione odrobiną masła orzechowego i polane od góry lukrem albo kolejną porcją czekolady.

Dojrzałe banany do owsianki

Takie mocno dojrzałe banany są zwykle bardzo słodkie, dlatego śmiało możemy je wykorzystać jako naturalną zdrową substancję słodzącą. Dodajmy je do owsianki podczas gotowania płatków owsianych. Pozwólmy im podgotować się przez chwilę wraz z innymi dodatkami (wcześniej oczywiście krojąc je na mniejsze kawałeczki), by wydobyć z nich słodycz i przekazać ją masie.

Reklama

Z bananów wychodzą też fantastyczne omlety i dosłownie trzyskładnikowe placki, które przygotowuje się z jajka, bananów i odrobiny płatków owsianych lub mąki, smażąc taką masę na patelni z obu stron, a następnie pokrywając placuszki dżemem lub masłem orzechowym.

Banany na chlebek

Jeżeli natomiast będziemy szukać różnych innych pomysłów na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów, z pewnością niejednokrotnie spotkamy się z opinią, by wykonać z nich słodki chlebek bananowy. Bazowy przepis na chlebek można dowolnie modyfikować, dodając do masy różne orzechy, nasiona czy nawet inne owoce albo po prostu kawałki lub plasterki banana.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama