Lukier
Canva.com

Prosty przepis na lukier do wielkanocnych wypieków. Zrobisz go w kilka minut

Pierniczki, ciasteczka, ciasta lub baby wielkanocne dekorowane lukrem zawsze wyglądają smacznie i kuszaco. Pomijając już fakt, iz dobre są nawet bez polania ich lukrem, to właśnie on sprawia, że z wiekszą ochotą po nie sięgamy.
Reklama

Oczywiście lukier większości z nas kojarzy się ze śnieżnobiałą polewą, jednakże odrobina barwnika spożywczego jest w stanie nadać mu fantazyjnego koloru. Tradycyjny biały, kolorowy, a nawet tęczowy likier do ciast i deserów możemy przygotować błyskawicznie. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, a efekt zadowalający.

Co jest potrzebne do zrobienia lukru na Wielkanoc?

Cukiernik lukruje ciasto
pexels.com

Do zrobienia lukru potrzebujemy cukier puder i przegotowaną gorącą wodę. Zamiast wody możemy użyć soku cytrynowego lub mleka, jednak podstawowa wersja to tylko cukier puder i woda.

Reklama

Do miseczki należy przesiać przez sitko cukier puder, a następnie dodawać do niego przegotowaną gorącą wodę w niewielkiej ilości. Stopniowo, najlepiej łyżeczką dolewać i dokładnie ucierać z cukrem do uzyskania jednolitej masy o perłowym połysku. Konsystencja lukru zależy od proporcji użycia składników. Powinien on swobodnie spływać z łyżeczki. W razie, gdyby okazał się za gęsty należy dodać kilka kropel wody. W przypadku gdy jest zbyt rzadki, dodajemy cukru pudru starannie mieszając ze sobą składniki.

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)
  1. Wymieszaj cukier puder i gorącą wodę w misce. Użyj widelca lub trzepaczki, aby dokładnie wymieszać składniki.
  2. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj po jednej łyżce wody, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Jeśli jest zbyt cienki, dodaj trochę więcej cukru pudru.
  3. Opcjonalnie dodaj kilka kropel soku z cytryny, aby dodać smaku i poprawić konsystencję lukru.
  4. Lukier jest gotowy do użycia! Możesz go nakładać na ciasta, muffiny lub inne wypieki za pomocą szpatułki lub dekoratora.
  5. Uwaga: jeśli chcesz, aby lukier był kolorowy, możesz dodać trochę barwnika spożywczego do miski i wymieszać go dokładnie z lukrem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama