majonez wegański
canva.com

Prosty przepis na majonez bazyliowy. Podaj z nim panierowane boczniaki, smak zaskakuje

Panierowane boczniaki z majonezem bazyliowym to pomysł na atrakcyjną i niezwykle smaczną przekąskę. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt zrobi wrażenie na gościach. Jak je przygotować?
Reklama
Składniki na majonez bazyliowy: 120 g majonezu 2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano 2 garści listków świeżej bazylii Składniki na panierowane boczniaki:
  • 150 g boczniaków
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 ml wody
  • 80 g bułki tartej
  • Pół łyżeczki suszonej bazyli

Dodatkowo: sól, pieprz oraz olej truflowy.

Jak zrobić majonez bazyliowy i boczniaki?

  1. Bazylię blanszujemy, cedzimy i chłodzimy w wodzie z lodem. Następnie rozcieramy ją w moździerzu lub blendujemy ręcznym blenderem.
  2. Wkładamy bazylię do miseczki razem z majonezem i startym serem, a następnie ubijamy.
  3. Jajka roztrzepujemy z wodą, a mąkę i bułkę tartą wysypujemy na dwa różne talerze. Bułkę mieszamy z solą, pieprzem i suszoną bazylią. Boczniaki panierujemy, obtaczając je kolejno w mące, rozbitych jajkach i bułce tartej.
  4. Rozgrzewamy olej truflowy i smażymy boczniaki aż nabiorą złotego koloru z każdej strony. Odsączamy nadmiar tłuszczu i serwujemy je z przygotowanym wcześniej majonezem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama