Canva.com
Przebojowa lasagne z białym sosem i szpinakiem. Włoski hit!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Lasagne jest prawdziwym przebojem kuchni włoskiej. To danie możemy znaleźć w ofercie każdej włoskiej restauracji czy jadłodajni, jest chętnie zamawiane na wynos, pojawia się również jako danie gotowe, które można kupić w markecie, a następnie podgrzać w mikrofalówce, chociaż najlepiej oczywiście przyrządzić ją samodzielnie.
Reklama
Nie jest to wcale trudne zadanie. Kolejną zaletą lazanii jest to, że możemy przygotować ją w wielu wersjach smakowych, dzięki czemu za każdym razem zjemy zupełnie inny posiłek. Najczęściej składnikiem lasagne jest mięso mielone oraz sos beszamelowy, jednak w naszym przepisie nie będzie mięsa - będzie natomiast soczysty szpinak, wyrazisty parmezan oraz wyśmienity sos.
Składniki na pyszną lasagne
Do przygotowania czterech porcji będą nam potrzebne: kilogram szpinaku, osiem płatów makaronu typu lasagne, jedna i dwie trzecie szklanki śmietany 30%, 200 g parmezanu, sześć szalotek, dwa ząbki czosnku, pół pęczka szałwii, masło do formy, cztery łyżki oliwy, sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
Przepis na aromatyczną lasagne z białym sosem i szpinakiem
Canva.com
- Szpinak myjemy, wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy na sitku zimną wodą i odsączamy, kroimy drobno. Szalotki i czosnek obieramy, a następnie siekamy. Szałwię opłukujemy i drobno kroimy. Parmezan ścieramy na tarce.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Szklimy na niej dwie trzecie posiekanej szalotki. Dokładamy szpinak oraz czosnek. Dusimy razem przez pięć minut. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej.
- Pozostałe szalotki szklimy na reszcie oliwy. Wlewamy śmietanę, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy szałwię oraz połowę parmezanu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Spód natłuszczonej formy żaroodpornej wykładamy makaronem lasagne, a następnie rozprowadzamy masę szpinakową. Wyżej ponownie układamy płaty makaronu i rozprowadzamy masę, w ten sposób układamy poszczególne warstwy zapiekanki. Każdą warstwę polewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy na dwadzieścia minut, po upływie czasu posypujemy resztą parmezanu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez czterdzieści minut w temperaturze 175 stopni C. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Nie wiesz, jak ugotować makaron lasagne lub ryżowy? Oto proste triki
Nawet ze zwykłego z pozoru gotowania makaronu można zrobić delikatnie skomplikowaną czynność, gdy tylko podejdzie się do tej czynności na poważnie i postanowi się ją wykonać jak najlepiej tylko się da, dostosowując ją do pożądanego efektu, którym nie zawsze jest idealnie miękki i rozpadający się w ustach makaron.
Lekka lasagne na obiad. Zamień mięso mielone na soczystego buraka
Jeśli masz ochotę na ciekawy obiad we włoskim stylu, to polecamy lasagne z nadzieniem z buraka. To ciekawa alternatywa dla standardowego mięsa mielonego.
Lasagne z leśnymi borowikami. Pysznie, lekko i aromatycznie
W tym roku chyba każdy, kto wybrał się do lasu, to wrócił z koszykiem pełnym grzybów. Rekordziści zbierają nawet kilkaset prawdziwków nawet blisko drogi. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad z grzybami, to polecamy włoską lasagne z borowikami. Cudowna!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl