Lasagne ze szpinakiem
Canva.com

Przebojowa lasagne z białym sosem i szpinakiem. Włoski hit!

Lasagne jest prawdziwym przebojem kuchni włoskiej. To danie możemy znaleźć w ofercie każdej włoskiej restauracji czy jadłodajni, jest chętnie zamawiane na wynos, pojawia się również jako danie gotowe, które można kupić w markecie, a następnie podgrzać w mikrofalówce, chociaż najlepiej oczywiście przyrządzić ją samodzielnie.
Reklama

Nie jest to wcale trudne zadanie. Kolejną zaletą lazanii jest to, że możemy przygotować ją w wielu wersjach smakowych, dzięki czemu za każdym razem zjemy zupełnie inny posiłek. Najczęściej składnikiem lasagne jest mięso mielone oraz sos beszamelowy, jednak w naszym przepisie nie będzie mięsa - będzie natomiast soczysty szpinak, wyrazisty parmezan oraz wyśmienity sos.

Składniki na pyszną lasagne

Do przygotowania czterech porcji będą nam potrzebne: kilogram szpinaku, osiem płatów makaronu typu lasagne, jedna i dwie trzecie szklanki śmietany 30%, 200 g parmezanu, sześć szalotek, dwa ząbki czosnku, pół pęczka szałwii, masło do formy, cztery łyżki oliwy, sól, pieprz i gałka muszkatołowa.

Przepis na aromatyczną lasagne z białym sosem i szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem
Canva.com
  1. Szpinak myjemy, wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy na sitku zimną wodą i odsączamy, kroimy drobno. Szalotki i czosnek obieramy, a następnie siekamy. Szałwię opłukujemy i drobno kroimy. Parmezan ścieramy na tarce.
  2. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Szklimy na niej dwie trzecie posiekanej szalotki. Dokładamy szpinak oraz czosnek. Dusimy razem przez pięć minut. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej.
  3. Pozostałe szalotki szklimy na reszcie oliwy. Wlewamy śmietanę, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy szałwię oraz połowę parmezanu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Spód natłuszczonej formy żaroodpornej wykładamy makaronem lasagne, a następnie rozprowadzamy masę szpinakową. Wyżej ponownie układamy płaty makaronu i rozprowadzamy masę, w ten sposób układamy poszczególne warstwy zapiekanki. Każdą warstwę polewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy na dwadzieścia minut, po upływie czasu posypujemy resztą parmezanu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez czterdzieści minut w temperaturze 175 stopni C. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama