Przepis babci na kotleciki z indyka. Dodaj do środka marchewkę i cukinię!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Osoby lubiące się z klasycznymi mielonymi na pewno chętnie wykonają sobie zdrowe kotlety z cukinii. Na szczęście nie są to kotlety całkowicie warzywne, albowiem jednym z ich podstawowych składników jest mięso, tyle że jego chuda odmiana, czyli mięso z indyka - uprzednio zmielone na papkę.
Jak przygotować pyszne kotleciki z indyka?
Do przygotowania potrójnej porcji kotletów potrzeba około 400-500 gramów mięsa z piersi indyka (ewentualnie piersi z kurczaka, choć indyk w tym przepisie sprawdza się nieco lepiej). Mięso należy przepuścić przez maszynkę do mielenia i umieścić w misce, a w następnym kroku przygotować do niego warzywa, które stworzą drugą połowę farszu. Na trzy porcje kotletów należy użyć cztery średnie marchewki oraz jedną cukinię.
Marchewki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a cukinię jedynie umyć, osuszyć i również zetrzeć na wiórki, dodając oba warzywa do miski z mięsem.
Farsz do kotlecików krok po kroku
Farsz powinien być ciut bardziej lepki i klejący, dlatego zaraz po wymieszaniu mięsa z warzywami łączy się go z jednym jajkiem oraz kilkoma łyżkami oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Jeżeli ma się w zanadrzu trochę więcej kalorii, warto dodać jedną lub ze dwie łyżki majonezu, dzięki którym kotlety pieczone z indyka będą naprawdę soczyste i super apetyczne. Masę doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką w proszku i odrobiną chili. Można też wsypać do niej odrobinę poszatkowanej natki pietruszki, dzięki której kotlety zyskają bardziej świeży smak.
Masę uformować na kształt lekko spłaszczonych kotletów, rozłożyć je na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce i piec mięso z warzywami w 180 stopniach C przez jakieś czterdzieści minut. Kotlety pieczone z indyka bardzo dobrze smakują z ziemniakami oraz świeżą mizerią na bazie jogurtu naturalnego, zielonych ogórków i cebulki.