Kotleciki z kaszy gryczanej podane na talerzu
Canva.com

Wegetariańskie kotleciki z kaszy gryczanej i brokułów. Ekspresowy obiad w 30 minut!

Kotlety z kaszy gryczanej i brokuła to alternatywa dla wszystkich tych, którzy wykluczyli mięso ze swojej diety. Wegetariańskie kotleciki mogą też zasmakować miłośnikom kulinarnych innowacji, którzy jedzą mięso. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki na kotleciki z kaszy gryczanej

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • Pół dużego brokuła
  • 1 jajko
  • Pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania pysznych kotlecików

Kotleciki z kaszy gryczanej na patelni
Canva.com
  1. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu, Wyjmij kaszę i w tej samej wodzie ugotuj brokuła do miękkości.
  2. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i podsmaż na oleju aż nabierze złocistego koloru.
  3. Rozgnieć brokuła widelcem i wymieszaj go z kaszą, cebulą i surowym jajkiem.
  4. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do masy z kaszy i brokuła. Dodaj również sól i pieprz.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki po kilka minut z każdej strony. Przewracaj ja na drugą stronę delikatnie i za pomocą szczypiec, żeby się nie rozpadły.
  6. Kotleciki wegetariańskie najlepiej smakują z sosem czosnkowym, który można zrobić z majonezu, jogurtu naturalnego i czosnku z dodatkiem ziół.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama