Pierogi z kapustą
Canva.com

Przepis babci Stasi na wigilijne pierogi z kapustą. Podaj je z cebulką lub masełkiem!

Delikatne, cienkie ciasto i wnętrze wypełnione aromatyczną, wigilijną kapustą - takie są pierogi z przepisu naszej ukochanej babci, która co roku raczyła nas na święta smakołykami w swojej izbie.
Reklama

Do przygotowania tego wigilijnego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 55 g suszonych grzybów,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 2 średnie cebule,
  • olej,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • 350 g mąki pszennej,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i jagód jałowca,
  • 2 średnie liście laurowe,
  • pieprz ziarnisty,
  • mielony pieprz czarny.

Przygotowanie krok po kroku

Pierogi z kapustą
Canva.com

Na początek grzyby namoczmy na noc w 500 ml wody, ugotujmy do miękkości w tej samej wodzie, osączmy i posiekajmy. Wywarem z grzybów zalejmy kapustę.

Reklama

Dodajmy liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziele angielskie. Gotujmy pół godziny. Cebule posiekajmy, usmażmy na 1,5 łyżki oleju. Dodajmy grzyby, przesmażmy razem.

Doprawmy solą, mielonym pieprzem czarnym i utartym jałowcem. Mieszając, odparujmy. Do farszu dodajmy 2 ugotowane na twardo i posiekane jajka. Zagniećmy ciasto z mąki, jajka, szczypty soli i 125 ml gorącej wody. Rozwałkujmy je. Szklanką wykrójmy kółka, nałóżmy porcje farszu. Zlepmy brzegi, formując pierogi. Wrzucajmy je na osolony wrzątek i gotujmy 2-3 minuty od czasu, kiedy wypłyną.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama