ciasto drożdżowe
canva.com

Przepis na ciasto drożdżowe babci Irenki. Ten składnik długo trzymała w tajemnicy!

Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni, której smak kojarzy się z dzieciństwem i rodziną. Wiele z nas poszukuje przepisu na najlepsze ciasto drożdżowe, które będzie smakowało jak to babci i zachwyci domowników i gości.
Reklama

Ciasto drożdżowe babci z kruszonką

Do przygotowania ciasta drożdżowego babci z kruszonką potrzebne będą:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
  • kruszonka: 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 50 g masła

Przygotowanie ciasta:

  1. Do miski dodaj drożdże, cukier i 1/3 szklanki mleka. Wymieszaj i pozostaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę ze szczyptą gałki muszkatołowej, dodaj cukier i sól. Wymieszaj składniki.
  3. Do miski z mąką dodaj jajka, wyrośnięte drożdże oraz pozostałe mleko i rozpuszczone masło. Wymieszaj składniki na jednolite ciasto.
  4. Ciasto wyrób rękami lub z pomocą miksera przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odstaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę i uformuj w kształt bochenka. Przełóż ciasto do keksówki i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  6. Przygotuj kruszonkę: do miski dodaj mąkę, cukier oraz masło i rozetrzyj składniki rękoma.
  7. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
ciasto drożdżowe babci
canva.com

Ciasto drożdżowe babci - kilka wskazówek od babci Irenki

Reklama

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować idealne ciasto drożdżowe babci:

  • Jeśli chcesz, aby ciasto miało intensywny smak, dodaj do niego szczyptę gałki muszkatołowej - ten sekretny składnik sprawi, że ciasto będzie smakowało jak to z dzieciństwa.
  • Przygotowując ciasto, użyj tylko świeżych składników, takich jak mąka, drożdże, jajka i cukier. Nie używaj przeterminowanych składników, ponieważ może to wpłynąć na jakość ciasta.
  • Aby ciasto dobrze urosło, należy pamiętać, aby umieścić je w ciepłym miejscu. Możesz na przykład przykryć misę z ciastem ściereczką i zostawić w ciepłym pomieszczeniu.
  • Nie dodawaj zbyt dużej ilości mąki, ponieważ to może sprawić, że ciasto stanie się zbyt suche.
  • Pamiętaj, aby piec ciasto w odpowiedniej temperaturze i czasie, aby było dobrze wypieczone. Możesz sprawdzić gotowość ciasta patyczkiem - jeśli po wbiciu w środek ciasta patyczek jest suchy, to ciasto jest gotowe.

Jak przechowywać ciasto drożdżowe babci Irenki?

Jeśli chcesz zachować świeżość ciasta drożdżowego, pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w folii spożywczej. Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 2-3 dni lub w lodówce przez około tydzień.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama