canva.com
Przepis na ciasto drożdżowe babci Irenki. Ten składnik długo trzymała w tajemnicy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni, której smak kojarzy się z dzieciństwem i rodziną. Wiele z nas poszukuje przepisu na najlepsze ciasto drożdżowe, które będzie smakowało jak to babci i zachwyci domowników i gości.
Reklama
Ciasto drożdżowe babci z kruszonką
Do przygotowania ciasta drożdżowego babci z kruszonką potrzebne będą:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- kruszonka: 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 50 g masła
Przygotowanie ciasta:
- Do miski dodaj drożdże, cukier i 1/3 szklanki mleka. Wymieszaj i pozostaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiej mąkę ze szczyptą gałki muszkatołowej, dodaj cukier i sól. Wymieszaj składniki.
- Do miski z mąką dodaj jajka, wyrośnięte drożdże oraz pozostałe mleko i rozpuszczone masło. Wymieszaj składniki na jednolite ciasto.
- Ciasto wyrób rękami lub z pomocą miksera przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odstaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę i uformuj w kształt bochenka. Przełóż ciasto do keksówki i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Przygotuj kruszonkę: do miski dodaj mąkę, cukier oraz masło i rozetrzyj składniki rękoma.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
canva.com
Ciasto drożdżowe babci - kilka wskazówek od babci Irenki
Reklama
Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować idealne ciasto drożdżowe babci:
- Jeśli chcesz, aby ciasto miało intensywny smak, dodaj do niego szczyptę gałki muszkatołowej - ten sekretny składnik sprawi, że ciasto będzie smakowało jak to z dzieciństwa.
- Przygotowując ciasto, użyj tylko świeżych składników, takich jak mąka, drożdże, jajka i cukier. Nie używaj przeterminowanych składników, ponieważ może to wpłynąć na jakość ciasta.
- Aby ciasto dobrze urosło, należy pamiętać, aby umieścić je w ciepłym miejscu. Możesz na przykład przykryć misę z ciastem ściereczką i zostawić w ciepłym pomieszczeniu.
- Nie dodawaj zbyt dużej ilości mąki, ponieważ to może sprawić, że ciasto stanie się zbyt suche.
- Pamiętaj, aby piec ciasto w odpowiedniej temperaturze i czasie, aby było dobrze wypieczone. Możesz sprawdzić gotowość ciasta patyczkiem - jeśli po wbiciu w środek ciasta patyczek jest suchy, to ciasto jest gotowe.
Zobacz także
Jak przechowywać ciasto drożdżowe babci Irenki?
Jeśli chcesz zachować świeżość ciasta drożdżowego, pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w folii spożywczej. Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 2-3 dni lub w lodówce przez około tydzień.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Dynia w occie - przepis babci Stasi
Czy pamiętasz smak dyni w occie, który przygotowywała Twoja babcia? To jedno z tych tradycyjnych przetworów, które kojarzą się z domowym ciepłem i aromatycznymi przyprawami. W tym artykule podzielę się przepisem babci na dynię w occie, który zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje wspomnienia.
Borówkowy dżem babci Stasi to złoto wśród przetworów
Dżemy i przetwory to skarby, które kryją się w spiżarniach naszych babć. Jednym z takich niezwykłych smaków jest borówkowy dżem babci Stasi. To prawdziwe złoto wśród przetworów, które zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowanie tego dżemu to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także sposób na zachowanie tradycji rodzinnych.
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem. Oto przepis babci Jadzi
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem to pomysł na znakomite danie, które jednocześnie rozgrzewa i orzeźwia, a na pewno zachwyca smakiem oraz aromatem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl