canva.com
Przepis na ciasto drożdżowe babci Irenki. Ten składnik długo trzymała w tajemnicy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni, której smak kojarzy się z dzieciństwem i rodziną. Wiele z nas poszukuje przepisu na najlepsze ciasto drożdżowe, które będzie smakowało jak to babci i zachwyci domowników i gości.
Reklama
Ciasto drożdżowe babci z kruszonką
Do przygotowania ciasta drożdżowego babci z kruszonką potrzebne będą:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- kruszonka: 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 50 g masła
Przygotowanie ciasta:
- Do miski dodaj drożdże, cukier i 1/3 szklanki mleka. Wymieszaj i pozostaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiej mąkę ze szczyptą gałki muszkatołowej, dodaj cukier i sól. Wymieszaj składniki.
- Do miski z mąką dodaj jajka, wyrośnięte drożdże oraz pozostałe mleko i rozpuszczone masło. Wymieszaj składniki na jednolite ciasto.
- Ciasto wyrób rękami lub z pomocą miksera przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odstaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę i uformuj w kształt bochenka. Przełóż ciasto do keksówki i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Przygotuj kruszonkę: do miski dodaj mąkę, cukier oraz masło i rozetrzyj składniki rękoma.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
canva.com
Ciasto drożdżowe babci - kilka wskazówek od babci Irenki
Reklama
Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować idealne ciasto drożdżowe babci:
- Jeśli chcesz, aby ciasto miało intensywny smak, dodaj do niego szczyptę gałki muszkatołowej - ten sekretny składnik sprawi, że ciasto będzie smakowało jak to z dzieciństwa.
- Przygotowując ciasto, użyj tylko świeżych składników, takich jak mąka, drożdże, jajka i cukier. Nie używaj przeterminowanych składników, ponieważ może to wpłynąć na jakość ciasta.
- Aby ciasto dobrze urosło, należy pamiętać, aby umieścić je w ciepłym miejscu. Możesz na przykład przykryć misę z ciastem ściereczką i zostawić w ciepłym pomieszczeniu.
- Nie dodawaj zbyt dużej ilości mąki, ponieważ to może sprawić, że ciasto stanie się zbyt suche.
- Pamiętaj, aby piec ciasto w odpowiedniej temperaturze i czasie, aby było dobrze wypieczone. Możesz sprawdzić gotowość ciasta patyczkiem - jeśli po wbiciu w środek ciasta patyczek jest suchy, to ciasto jest gotowe.
Zobacz także
Jak przechowywać ciasto drożdżowe babci Irenki?
Jeśli chcesz zachować świeżość ciasta drożdżowego, pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w folii spożywczej. Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 2-3 dni lub w lodówce przez około tydzień.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Grochówka przepis babci, który podbija serca!
Przepis na grochówkę babci to klasyka polskiej kuchni, która przypomina smak dzieciństwa. Przedstawiamy najbardziej kompletny przepis na tę sycącą, aromatyczną i pożywną zupę, która zaspokoi nawet największy głód.
Kapusta z grochem - przepis babci na pyszne danie
Jeśli szukasz pysznego i pożywnego dania, to kapusta z grochem to idealna opcja dla Ciebie! Ten tradycyjny polski przepis na danie z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe i dostarczy organizmowi potrzebnych składników odżywczych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować najlepszą kapustę z grochem według przepisu babci.
Buraczki zasmażane przepis babci Krysi: Kulinarna magia!
Jeśli szukasz prostego i smacznego przepisu na buraczki zasmażane, to dobrze trafiłaś! Przedstawiamy najlepszy przepis na buraczki zasmażane, który przekazywany był z pokolenia na pokolenie. To idealne danie dla miłośników buraków, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl