Gofry wytrawne z łososiem podane na drewnianej tacce
Canva.com

Przepis na gofry z łososiem i szpinakiem. Pokochasz je!

Gofry są popularną przekąską, kojarzoną głównie z latem i słodkim smakiem. Czy to oznacza, że miłośnicy bardziej wykwintnych dań nie mogą sięgać po taki przysmak? Wręcz przeciwnie. Coraz większą popularnością cieszą się przepisy na gofry ze słonymi lub pikantnymi dodatkami. Jedną z ciekawszych propozycji jest prosty przepis na gofry, które podaje się ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Jak przygotować takie danie?
Reklama

Przepis na gofry z wędzonym łososiem i szpinakiem jest bardzo prosty.

Składniki na wytrawne gofry

  • jajka (2 sztuki)
  • mąka (1 szklanka)
  • cukier (1 łyżka)
  • mleko (1 szklanka)
  • jogurt naturalny (100 g)
  • margaryna (100 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • ostra papryka (szczypta)
  • warzywna mieszanka przyprawowa (1 łyżeczka)
  • mrożony szpinak (450 g)
  • łosoś wędzony (300 g)
  • sos czosnkowo-serowy (1 opakowanie)
  • kapary (2 łyżki)
  • czerwona papryka (1 sztuka)
  • parmezan (według uznania)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • cebula (1 sztuka)
  • śmietana 18% (100 ml).

Jak przemienić powyższe składniki w pyszne gofry?

To proste! Najlepiej zacząć od przygotowania gofrów. W tym celu należy ubić białka na sztywną pianę, a roztopioną margarynę połączyć z cukrem, jogurtem oraz śmietaną. Na koniec wszystkie te składniki należy połączyć z ubitym białkiem, a następnie upiec gofry w gofrownicy.

Reklama

Przygotowanie dodatków, które mają się pojawić na chrupiących gofrach, również nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Od czego zacząć? Najlepiej od podsmażenia na patelni cebuli i papryki (warzywa te należy wcześniej pokroić w drobną kostkę). Po chwili należy dodać do nich rozmrożony szpinak. Gdy warzywa będą gotowe, należy połączyć je ze śmietaną, sosem i kaparami. Gdy tak przygotowany sos zgęstnieje, należy ułożyć go na gofrach i nakryć kawałkami wędzonego łososia. Całość można posypać startym parmezanem, który podkreśli smak wszystkich składników i poprawi wygląd gotowego dania.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama