Przepis na gofry z łososiem i szpinakiem. Pokochasz je!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na gofry z wędzonym łososiem i szpinakiem jest bardzo prosty.
Składniki na wytrawne gofry
- jajka (2 sztuki)
- mąka (1 szklanka)
- cukier (1 łyżka)
- mleko (1 szklanka)
- jogurt naturalny (100 g)
- margaryna (100 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- ostra papryka (szczypta)
- warzywna mieszanka przyprawowa (1 łyżeczka)
- mrożony szpinak (450 g)
- łosoś wędzony (300 g)
- sos czosnkowo-serowy (1 opakowanie)
- kapary (2 łyżki)
- czerwona papryka (1 sztuka)
- parmezan (według uznania)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- cebula (1 sztuka)
- śmietana 18% (100 ml).
Jak przemienić powyższe składniki w pyszne gofry?
To proste! Najlepiej zacząć od przygotowania gofrów. W tym celu należy ubić białka na sztywną pianę, a roztopioną margarynę połączyć z cukrem, jogurtem oraz śmietaną. Na koniec wszystkie te składniki należy połączyć z ubitym białkiem, a następnie upiec gofry w gofrownicy.
Przygotowanie dodatków, które mają się pojawić na chrupiących gofrach, również nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Od czego zacząć? Najlepiej od podsmażenia na patelni cebuli i papryki (warzywa te należy wcześniej pokroić w drobną kostkę). Po chwili należy dodać do nich rozmrożony szpinak. Gdy warzywa będą gotowe, należy połączyć je ze śmietaną, sosem i kaparami. Gdy tak przygotowany sos zgęstnieje, należy ułożyć go na gofrach i nakryć kawałkami wędzonego łososia. Całość można posypać startym parmezanem, który podkreśli smak wszystkich składników i poprawi wygląd gotowego dania.