Fasolka szparagowa i sos pomidorowy w garnku
Canva.com

Niecodzienna przekąska z fasolki szparagowej. Wystarczy... sos pomidorowy

Dziś przedstawiam Wam niecodzienny, a w dodatku mało kosztowny pomysł na zastosowanie fasolki szparagowej. Przepyszna na zimno i ciepło, fantastyczny dodatek do mięsnego obiadu, bądź samodzielna przekąska.
Reklama

Składniki na fasolkę w sosie

  • 3 kg fasolki szparagowej - najlepiej młodej, nieprzerośniętej
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 400 g przecieru pomidorowego dobrej jakości
  • 600 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
  • 600 g cebuli pokrojonej w bardzo drobną kostkę
  • 3 łyżki stołowe soli
  • 6 łyżek stołowych octu
  • 7 łyżek stołowych cukru

Jak zrobić pyszną fasolkę?

  1. Fasolkę szparagową dokładnie umyć i obrać z końcówek, następnie pokroić na mniejsze kawałki i blanszować w gorącej wodzie przez kilka minut. Szklankę oleju rozgrzać na dużej patelni, wrzucić cebulę, lekko zeszklić, a następnie dodać starkowaną marchewkę i dusić do miękkości. Dodać fasolkę, oraz resztę składników i dokładnie wymieszać.
  2. Przełożyć do słoików, porządnie zakręcić i wekować przez 30 około minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama