Rodzina je rybę w galarecie na Wigilię.
Canva

Czy w Twoim domu też serwowano rybę w galarecie? Podajemy trik, który pozwoli, na stworzenie idealnego dania!

Wiesz, jak przygotować tradycyjną rybę w galarecie na Wigilię? Przepis jest naprawdę prosty. To danie ma tyle samo zwolenników, jak i przeciwników. Prawdziwi smakosze na pewno docenią jego walory! Spróbuj!
Reklama

Ryba w galarecie na Wigilię — pamiętaj o tym triku

Kiedy będziesz przygotowywać wywar z ryby, koniecznie go przecedź. Możesz to zrobić za pomocą sitka i... gazy. Będziesz mieć gwarancję, że nie trafią się, żadne ości i drażniące kawałki.

O czym jeszcze pamiętać szykując rybę w galarecie?

Lepiej użyj mrożonego groszku niż w puszce. Po pierwsze jest bardzo smaczny, po drugie wygląda dużo apetyczniej.

Taki groszek możesz przelać porządnie wrzątkiem, a potem zimną wodą.

Tak przygotowane danie, będzie pięknie wyglądać na Wigilii.

Ryba w galarecie na Wigilię — potrzebne składniki

Jaka ryba sprawdzi się do galarety? Najlepszy będzie karp.

  • 1 kg karpia (w płatach)
  • 5 łyżek mrożonego groszku
  • 1 marchewki
  • 3 jajka na twardo
  • 1 cebula
  • 0,5 korzenia pietruszki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna angielskiego ziela
Żelatyna na wigilijną galaretkę z rybą.
Canva

Przepis na rybę w galarecie

  1. Rybę wyczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Marchewkę i pietruszkę obierz. Włóż do garnka, dodaj cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.
  3. Gotuj wszystko przez 120 minut.
  4. Dodaj rybę.
  5. Gotuj maksymalnie kwadrans.
  6. Bardzo delikatnie wyjmij rybę.
  7. Odcedź wszystko przez sitko i gazę.
  8. Wystudź wywar.
  9. Marchewkę pokrój na kawałki.
  10. Obierz też jajka i podziel na mniejsze kawałki.
  11. Sparz mrożony groszek.
  12. Rybę, groszek, jajka i marchewkę ułóż na talerzu, żeby wystygły.
  13. W bulionie rybnym rozpuść żelatynę.
  14. Kiedy galaretka zacznie zastygać, zalej nią rybę z jajkiem i warzywami.

Ryba w galarecie na Wigilię — co do niej podać?

Smaczna będzie razem z ciemnym chlebem. Sprawdzi się też mało tradycyjne, za to lekkie chrupkie pieczywo.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama