Canva
Czy w Twoim domu też serwowano rybę w galarecie? Podajemy trik, który pozwoli, na stworzenie idealnego dania!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiesz, jak przygotować tradycyjną rybę w galarecie na Wigilię? Przepis jest naprawdę prosty. To danie ma tyle samo zwolenników, jak i przeciwników. Prawdziwi smakosze na pewno docenią jego walory! Spróbuj!
Reklama
Ryba w galarecie na Wigilię — pamiętaj o tym triku
Kiedy będziesz przygotowywać wywar z ryby, koniecznie go przecedź. Możesz to zrobić za pomocą sitka i... gazy. Będziesz mieć gwarancję, że nie trafią się, żadne ości i drażniące kawałki.
O czym jeszcze pamiętać szykując rybę w galarecie?
Lepiej użyj mrożonego groszku niż w puszce. Po pierwsze jest bardzo smaczny, po drugie wygląda dużo apetyczniej.
Taki groszek możesz przelać porządnie wrzątkiem, a potem zimną wodą.
Tak przygotowane danie, będzie pięknie wyglądać na Wigilii.
Ryba w galarecie na Wigilię — potrzebne składniki
Jaka ryba sprawdzi się do galarety? Najlepszy będzie karp.
- 1 kg karpia (w płatach)
- 5 łyżek mrożonego groszku
- 1 marchewki
- 3 jajka na twardo
- 1 cebula
- 0,5 korzenia pietruszki
- 3 łyżki żelatyny
- 1 łyżka cytryny
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- 2 pęczki natki pietruszki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna angielskiego ziela
Canva
Przepis na rybę w galarecie
- Rybę wyczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Marchewkę i pietruszkę obierz. Włóż do garnka, dodaj cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.
- Gotuj wszystko przez 120 minut.
- Dodaj rybę.
- Gotuj maksymalnie kwadrans.
- Bardzo delikatnie wyjmij rybę.
- Odcedź wszystko przez sitko i gazę.
- Wystudź wywar.
- Marchewkę pokrój na kawałki.
- Obierz też jajka i podziel na mniejsze kawałki.
- Sparz mrożony groszek.
- Rybę, groszek, jajka i marchewkę ułóż na talerzu, żeby wystygły.
- W bulionie rybnym rozpuść żelatynę.
- Kiedy galaretka zacznie zastygać, zalej nią rybę z jajkiem i warzywami.
Ryba w galarecie na Wigilię — co do niej podać?
Smaczna będzie razem z ciemnym chlebem. Sprawdzi się też mało tradycyjne, za to lekkie chrupkie pieczywo.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Coraz droższy karp... Jakie jeszcze ryby nadadzą się na Wigilię?
Już coraz mniej czasu na wigilijne zakupy, a niestety ceny większości produktów, w tym karpia powalają. Jaka jeszcze ryba nada się na Wigilię? Co możesz kupić i przyrządzić, żeby wszyscy zajadali się ze smakiem?
Są dwie sprawy, o których musisz pamietać, szykując rybę po grecku na Wigilię!
Pyszna, sycąca. Idealna na co dzień i w Święta. W wielu domach nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Jeśli to też Twoja rodzinna tradycja, sprawdź jak przygotować rybę po grecku na Wigilię. Przepis jest banalnie posty.
Ryba w pomidorach na Wigilię - najlepszy przepis na rybę po grecku
Ryba na Wigilię to obowiązkowy punkt w świątecznym menu. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale dziś chcemy podsunąć Ci patent na rybę w pomidorach – czyli po prostu, rybę po grecku. Jest tak prosta w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet mało wprawny kucharz. No i pięknie zdobi wigilijny stół, gdy postawimy na formę „warstwową”. Jak ją przygotować?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl