Jajka w sosie tatarskim
Canva.com

Przepis na tradycyjne jajka w sosie tatarskim. Tak robiła je babcia Krysia na Wielkanoc

Dzisiaj pokażemy wam, jak proste jest przygotowanie prawdziwego, domowego sosu tatarskiego. Jest to przepis idealny na Święta Wielkanocne i nie tylko. Szybkość i łatwość przygotowania sprawi, że jajka w sosie tatarskim na stałe zagoszczą w domowym menu ulubionych przystawek.
Reklama
Nie ma lepszego posiłku, niż taki, który został przygotowany własnymi rękami od podstaw. Na sklepowych półkach mnóstwo jest gotowców, które są wypełnione po brzegi konserwantami, barwnikami, aromatami i masą innych, zupełnie niepotrzebnych składników.

Składniki na jajka po tatarsku

Jajka w sosie tatarskim
Canva.com
  • 10 jajek
  • 6 ogórków konserwowych
  • słoik marynowanych borowików lub podgrzybków min. 700 ml
  • 5 pełnych łyżek majonezu
  • pełna łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie jajek w sosie tatarskim

  1. Jajka dokładnie umyj i ugotuj na twardo. Odstaw do ostudzenia w wodnej kąpieli lodowej.
  2. Ulubione grzybki i ogórki odsącz z zalewy i bardzo drobno posiekaj. Przełóż do małej miski i dodaj majonez, śmietanę i musztardę. Dopraw solą i pieprzem do smaku i porządnie wymieszaj.
  3. Jajka obierz ze skorupek i przekrój na połówki, polej sosem tatarskim tuż przed podaniem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama