Canva.com
Przepis na tradycyjne jajka w sosie tatarskim. Tak robiła je babcia Krysia na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dzisiaj pokażemy wam, jak proste jest przygotowanie prawdziwego, domowego sosu tatarskiego. Jest to przepis idealny na Święta Wielkanocne i nie tylko. Szybkość i łatwość przygotowania sprawi, że jajka w sosie tatarskim na stałe zagoszczą w domowym menu ulubionych przystawek.
Reklama
Nie ma lepszego posiłku, niż taki, który został przygotowany własnymi rękami od podstaw. Na sklepowych półkach mnóstwo jest gotowców, które są wypełnione po brzegi konserwantami, barwnikami, aromatami i masą innych, zupełnie niepotrzebnych składników.
Składniki na jajka po tatarsku
Canva.com
- 10 jajek
- 6 ogórków konserwowych
- słoik marynowanych borowików lub podgrzybków min. 700 ml
- 5 pełnych łyżek majonezu
- pełna łyżka kwaśnej śmietany
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie jajek w sosie tatarskim
- Jajka dokładnie umyj i ugotuj na twardo. Odstaw do ostudzenia w wodnej kąpieli lodowej.
- Ulubione grzybki i ogórki odsącz z zalewy i bardzo drobno posiekaj. Przełóż do małej miski i dodaj majonez, śmietanę i musztardę. Dopraw solą i pieprzem do smaku i porządnie wymieszaj.
- Jajka obierz ze skorupek i przekrój na połówki, polej sosem tatarskim tuż przed podaniem. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ekspresowa jajecznica z warzywami. Takie śniadanie jest idealne na dzień dobry!
Najlepsze śniadanie to ciepłe śniadanie, bogate w pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze, a ponadto uzupełnione kolorowymi świeżymi warzywami. Ciekawą propozycją będzie na pewno jajecznica z warzywami.
Kotlety z jajek: Zapomnij o mięsnych kotletach!
Czy wiesz, że jajka to jedno z najzdrowszych źródeł białka? A co powiesz na to, że z jajek można przygotować pyszne kotlety? Tak, to możliwe! Kotlety z jajek to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów, a do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W tym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić pyszne kotlety z jajek oraz podamy kilka pomysłów na to, jak je podać. Gotowi? Zaczynamy!
Przypominamy smak PRL-u. Chleb w jajku kiedyś był hitem!
Ta kultowa potrawa rodem z PRL-u lata temu dosłownie królowała na polskich stołach. Wszyscy się nią zajadali i traktowali jak idealny posiłek ratunkowy, który można było przygotować dosłownie z niczego, a przynajmniej z tego, co raczej zawsze miało się w szafkach i lodówce.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl