talerze białe owalne z różnymi kolorowymi przystawkami sałatkami
canva.com

Przystawki na zimno - proste przepisy, które zachwycą Twoich gości

Czy zastanawiałaś się kiedyś, jak przygotować pyszne i efektowne przystawki na zimno? Jeśli planujesz uroczysty obiad lub kolację, to właśnie ten artykuł jest dla Ciebie! Oto proste przepisy na oryginalne i smaczne przystawki na zimno, które z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach.
Reklama

Przystawki na zimno - co to właściwie oznacza?

Przystawki na zimno to dania, które serwuje się na zimno, przed podaniem ciepłego dania głównego. Mogą to być sałatki, kanapki, roladki, kanapeczki, a nawet sushi czy tatar. Przystawki na zimno są świetnym pomysłem na przyjęcia, ponieważ można je przygotować wcześniej i trzymać w lodówce do czasu podania.

Jakie są najpopularniejsze przystawki na zimno?

W Polsce bardzo popularne są tradycyjne przystawki na zimno, takie jak sałatka jarzynowa, sałatka z kurczakiem, jajkiem i groszkiem, czy też kanapeczki z wędliną i serem. Jednak warto spróbować też czegoś bardziej oryginalnego, np. sałatki z owocami morza, roladki z łososia czy mini-tortille z warzywami.

Przystawki na zimno - przepisy

Sałatka z pomidorów i mozzarelli

  • 3 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Reklama

Pomidory i mozzarellę pokrój na plastry, posyp solą i pieprzem. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i bazylię. Dodaj pomidory i mozzarellę i delikatnie wymieszaj. Przełóż do miseczek i udekoruj listkami bazylii.

pomidory z mozzarellą ułożone na zmianę w koło na talerzu białym w tle pomidorki na drewnie
canva.com

Sałatka z krewetek i awokado

  • 200 g krewetek
  • 1 awokado
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

  • Krewetki gotujemy na lekko osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż się zaczerwienią. Po ugotowaniu studzimy pod zimną wodą. Awokado i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i oliwą. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczek i dekorujemy listkami koperku.

    Kanapki z łososiem i szpinakiem

    • 4 kromki chleba razowego
    • 100 g łososia wędzonego
    • garść liści szpinaku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • sól i pieprz do smaku

    Chleb tostujemy w tosterze lub na patelni grillowej. Szpinak dokładnie myjemy i suszymy. Łososia kroimy w cienkie plastry. W misce mieszamy sok z cytryny, miód i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Na tosty kładziemy liście szpinaku, na to układamy plastry łososia. Polewamy sosem i podajemy od razu.

    Przystawki na zimno - pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu!

    Przystawki na zimno to świetny pomysł na każde przyjęcie czy kolację w gronie przyjaciół. Można je przygotować wcześniej, trzymać w lodówce i podać w odpowiednim momencie. W artykule przedstawiliśmy kilka prostych i smacznych przepisów na przystawki na zimno, które zachwycą Twoich gości. Zawsze możesz też spróbować eksperymentować i przygotować swoje własne, oryginalne dania.

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama