Pieczona dynia z masłem szałwiowym - danie idealnie na jesień
Udostępnij Google News
Kuchnia

Pieczona dynia z masłem szałwiowym - danie idealnie na jesień

Pieczona dynia to doskonałe danie na jesień, które stanowi świetne urozmaicenie codziennego jadłospisu. Warzywa w diecie są niezwykle istotnym elementem, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zawarte w nich cenne witaminy i minerały skutecznie przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego. Zatem jaki jest najlepszy przepis na dynię z piekarnika? Poznaj recepturę, której największym atutem jest wyjątkowo aromatyczne masło szałwiowe.

Jak upiec dynię w piekarniku

Dynia jest wyjątkowym i urzekającym warzywem przede wszystkim za sprawą swojego niepowtarzalnego smaku oraz kolorów, które zapewne większości z nas kojarzą się z jesienią.

Pieczenie dyni w piekarniku nie należy do czynności szczególnie skomplikowanych. To tak naprawdę pierwszy etap obróbki termicznej w przypadku przygotowywania dań takich jak puree z dyni, czy kremowa zupa dyniowa.

Proces pieczenia zacznij od umycia i pokrojenia dyni na kawałki, a następnie ułóż je miąższem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarniku rozgrzej do temperatury 180°C (termoobieg) i piecz warzywo do momentu aż będzie wystarczająco miękkie – zazwyczaj ok. 30-35 minut.

dynia piżmowa upieczona w piekarniku canva.com

Pieczona dynia z masłem szałwiowym - przepis

Składniki

  • jedna dynia piżmowa
  • 1/4 kostki masła
  • 8 listków świeżej szałwii
  • garść prażonych pestek dyni
  • sól morska (najlepiej gruboziarnista)
  • świeżo mielony pieprz (gwarancja wspaniałego aromatu)

Dynia z masłem szałwiowym krok po kroku

  1. Dynię piżmową dokładnie umyj i przekrój na pół oraz pozbądź się gniazda nasiennego (najłatwiej zrobić to przy użyciu łyżki). Następnie ponacinaj każdą z połówek od góry na ok. 3/4 wysokości
  2. Do rozgrzanego na wolnym ogniu rondelka dodaj masło i kilka listków szałwii. Podgrzewaj na minimalnym płomieniu przez 3 minut co chwilę mieszając, by szałwia mogła uwolnić do roztopionego masła swój bukiet aromatów
  3. Gotowym masłem szałwiowym posmaruj kawałki warzywa
  4. Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Gotowe warzywo przed podaniem przyprósz drobno posiekanymi pestkami dyni, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem

Smacznego!

Jakie odmiany dyni nadają się do pieczenia

Dynia z piekarnika może być zarówno daniem głównym jak i dodatkiem do duszonych mięs, steków, czy szaszłyków.

Większość popularnych odmian nadaje się do pieczenia. Różnią się od siebie między innymi smakiem oraz kształtem. Wyprobuj wszystkie z nich, by wybrać swoją ulubioną dynię z masłem szałwiowym.

Najpopularniejsze rodzaje dyni, które można piec w piekarniku

  • Dynia piżmowa
  • Dynia zwyczajna
  • Dynia olbrzymia
  • Dynia hokkaido
  • Dynia makaronowa
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie