Pieczona dynia z masłem szałwiowym - danie idealnie na jesień
Pieczona dynia to doskonałe danie na jesień, które stanowi świetne urozmaicenie codziennego jadłospisu. Warzywa w diecie są niezwykle istotnym elementem, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zawarte w nich cenne witaminy i minerały skutecznie przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego. Zatem jaki jest najlepszy przepis na dynię z piekarnika? Poznaj recepturę, której największym atutem jest wyjątkowo aromatyczne masło szałwiowe.
Reklama
Jak upiec dynię w piekarniku
Dynia jest wyjątkowym i urzekającym warzywem przede wszystkim za sprawą swojego niepowtarzalnego smaku oraz kolorów, które zapewne większości z nas kojarzą się z jesienią. Pieczenie dyni w piekarniku nie należy do czynności szczególnie skomplikowanych. To tak naprawdę pierwszy etap obróbki termicznej w przypadku przygotowywania dań takich jak puree z dyni, czy kremowa zupa dyniowa. Proces pieczenia zacznij od umycia i pokrojenia dyni na kawałki, a następnie ułóż je miąższem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarniku rozgrzej do temperatury 180°C (termoobieg) i piecz warzywo do momentu aż będzie wystarczająco miękkie – zazwyczaj ok. 30-35 minut.canva.com
Pieczona dynia z masłem szałwiowym - przepis
Składniki- jedna dynia piżmowa
- 1/4 kostki masła
- 8 listków świeżej szałwii
- garść prażonych pestek dyni
- sól morska (najlepiej gruboziarnista)
- świeżo mielony pieprz (gwarancja wspaniałego aromatu)
- Dynię piżmową dokładnie umyj i przekrój na pół oraz pozbądź się gniazda nasiennego (najłatwiej zrobić to przy użyciu łyżki). Następnie ponacinaj każdą z połówek od góry na ok. 3/4 wysokości
- Do rozgrzanego na wolnym ogniu rondelka dodaj masło i kilka listków szałwii. Podgrzewaj na minimalnym płomieniu przez 3 minut co chwilę mieszając, by szałwia mogła uwolnić do roztopionego masła swój bukiet aromatów
- Gotowym masłem szałwiowym posmaruj kawałki warzywa
- Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Gotowe warzywo przed podaniem przyprósz drobno posiekanymi pestkami dyni, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem
Jakie odmiany dyni nadają się do pieczenia
Dynia z piekarnika może być zarówno daniem głównym jak i dodatkiem do duszonych mięs, steków, czy szaszłyków.Reklama
- Dynia piżmowa
- Dynia zwyczajna
- Dynia olbrzymia
- Dynia hokkaido
- Dynia makaronowa
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rabarbarówka, czyli lecznicza nalewka z rabarbaru. W czym może nam pomóc?
Rabarbar to wieloletnia roślina zielna z rodziny Polygonaceae, pochodząca z Syberii i Azji Środkowej. Liście rabarbaru są używane do wytwarzania nalewki leczniczej, która tradycyjnie była stosowana w leczeniu kolki, biegunki i czerwonki. W tradycyjnej medycynie chińskiej rabarbar łączy się z innymi ziołami w leczeniu astmy, wysokiego ciśnienia krwi i zapalenia wątroby.
Zdrowa nalewka z czarnego bzu - kwiatowa i aromatyczna
Czarny bez jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości, w tym przeziębienia, grypę i alergie. Jest również bardzo skuteczny w leczeniu choroby lokomocyjnej. Jak zrobić pyszną nalewkę kwiatową?
Lekki koktajl z nasionami chia na odchudzanie - pychota na lato
Uwielbiam nasiona chia, ponieważ są bardzo zdrowe i można je dodawać do różnych napojów i potraw. Nasiona można zmielić na proszek i zmieszać z wodą, aby uzyskać orzeźwiający napój lub użyć jako środek zagęszczający do koktajli. Możecie również użyć nasion do zrobienia puddingów, pieczywa i ciast.
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl