Ryba po kołobrzesku
Canva.com

Ryba po kołobrzesku - wakacyjny hit na Twoim talerzu!

W nadbałtyckich kurortach ryby są głównym daniem obiadowym. Można zamawiać różne rodzaje ryb przyrządzane na wiele sposobów. Najpopularniejszym sposobem przygotowywania ryb jest smażenie ich - w każdej miejscowości nad morzem znajduje się przynajmniej kilka smażalni, w których znajdziemy bogatą ofertę świeżych ryb.
Reklama

Jeszcze lepszym pomysłem jest przygotowywanie ryb w wersji pieczonej ponieważ ten sposób sprawia, że posiłki są zdrowsze, zawierają więcej minerałów i składników odżywczych, zyskują także zupełnie inny smak. Jeśli zaś uzupełnimy pieczoną rybę o dodatkowe składniki, będzie jeszcze bardziej pożywna i smaczniejsza. Pieczona ryba z jajkiem sadzonym i smażonymi pieczarkami to danie nie tylko przepyszne, ale również zdrowe i bardzo sycące. Można ją jeść nie tylko będąc w Kołobrzegu, z łatwością przygotujemy ją we własnej kuchni.

Składniki na rybę po kołobrzesku

  • Do przyrządzenia ryby będą nam potrzebne: około kilogram filetów z dorsza, trzy ząbki czosnku, dwie łyżki oliwy, po łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku.
  • Do przyrządzenia jajek sadzonych wykorzystamy dwa średnie jajka, dwie łyżeczki masła i odrobinę soli.
  • Dodatkowo będzie nam potrzebne kilka średniej wielkości pieczarek - według własnych upodobań.

Przygotowanie ryby po kołobrzesku

  1. Kawałki dorsza opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą oraz przyprawami. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wierzch również przykrywamy lekko papierem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy papier z wierzchu ryby i pieczemy jeszcze przez około piętnaście minut.
  2. Przygotowujemy jajka: w miseczce rozbijamy jajko, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i wylewamy jajko. W ten sposób unikniemy rozlania się żółtka. Jajko smażymy na średnim ogniu przez trzy - maksymalnie cztery minuty, solimy, później przekładamy ostrożnie łopatką na upieczoną rybę. Podobnie postępujemy z drugim jajkiem.
  3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy przez chwilę na średnio rozgrzanej małej patelni. Układamy na upieczonej rybie i jajkach, podajemy. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama