Grillowana ryba udekorowana koperkiem i cytryną.
Canva

Ryba z grilla — jak ją zrobić krok po kroku?

Znudziło Ci się mięso z grilla? Pora wypróbować coś innego. Sprawdź, jak przygotować najlepszą rybę z grilla! To naprawdę nic trudnego, a smak jest obłędny. Nie da się tego porównać z rybą przygotowaną w bardziej tradycyjny sposób. Zobacz, jak prosto możesz ją przyrządzić. A potem odetchnij i ciesz się słońcem, przepysznym jedzeniem i czasem spędzonym z bliskimi.
Reklama

Jakie ryby wybierać do grillowania?

Najlepsze będą świeże, niemrożone ryby. Dlaczego? Ryba po zamrożeniu, a potem rozmrożeniu i poddaniu obróbce cieplnej może się rozpadać.

Koniecznie muszą to być też filety lub takie gatunki ryb, z których wystarczy wyjąć kręgosłup, żeby pozbyć się ości. Nie sprawdzą się: miętusy, okonie, leszcze, szczupaki i karpie.

Grillowana ryba posypana pietruszką.
Canva

Czy wszystkie ryby grilluje się w ten sam sposób?

Filety, które mogą się rozpadać najlepiej zawinąć w folię aluminiową (która dodatkowo pozwoli utrzymać marynatę w ryzach). Inaczej jest w przypadku dużych ryb. Można je traktować po prostu jak steki.

Reklama

Składniki potrzebne do przygotowania ryby z grilla

Zamiast pstrąga można spokojnie użyć innych ryb, składniki i postępowanie będą wtedy podobne.

  • 1 pstrąg
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 0,5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Jak dokładnie przyrządzić rybę z grilla?

Na samym początku trzeba wypatroszyć pstrąga. Następnym krokiem, jest jego wyfiletowanie. Jak to zrobić? Trzeba naciąć rybę za głową a później wzdłuż kręgosłupa. Korzystając z linii kręgosłupa, należy odciąć górny płat fileta, a następnie dolny. Musi zostać sam kręgosłup z głową.

Kolejna rzecz to przygotowanie marynaty. Oliwę wymieszać z posiekaną pietruszką, koperkiem, solą, pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.

Reklama

Powstałą marynatą wysmarować filety pstrąga ze wszystkich stron, następnie trzeba go owinąć w folię aluminiową i umieścić w lodówce na kilka godzin.

Tak przygotowaną rybę należy grillować w folii przez około 15 minut z każdej strony.

Grillowana ryba z ziemniakami, cytryną i szpinakiem.
Canva

Z czym podać grillowaną rybę?

Przepyszna będzie w połączeniu z sałatką ziemniaczaną lub pieczonymi warzywami. Dobrze sprawdzi się też podana z grillowaną kukurydzą czy pieczarkami. Oc

zywiście można też podać ją po prostu ze świeżym pieczywem.

Koniecznie trzeba pamiętać o cytrynie, którą będzie można skrapiać rybę.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama