Sałatka Cezar w misce, z grzankami i kurczakiem.
Canva

Sałatka Cezar — pyszna i jedyna w swoim rodzaju!

To bardzo popularne danie, którego głównym atutem jest wyborny dressing. To jedno z tych dań, w których sos naprawdę ma znaczenie! Co jeszcze Sałatka Cezar ma wyjątkowego? Jej charakterystycznym składnikiem jest kurczak. Co jeszcze trzeba do niej dodać? Sprawdź! Zobacz, jak łatwo przygotujesz to wyjątkowe danie!
Reklama

Sałatka Cezar — o czym pamiętać?

Sos jest niezwykle ważny, bez niego danie będzie takie samo. Można oczywiście próbować kombinować i próbować podać sam majonez czy zwykły sos czosnkowy, niestety to nie będzie to samo.

Sałatka Cezar — składniki do jej przygotowania

Można kupić gotowe grzanki lub przygotować je samodzielnie. W obu przypadkach będzie smacznie.

Jeśli będzie taka możliwość warto dodać do sosu 1 łyżkę sosu worcestershire, lecz można się też bez niego obyć. Sprawdzi się też mały filet z anchois.

Co ciekawe, mimo że kurczak jest dla wielu osób znakiem rozpoznawczym tej sałatki, w pierwotnej wersji tego przepisu, nie dodaje się go. Można więc ewentualnie z niego zrezygnować. Najlepszym serem do starcia będzie parmezan.

Sos

  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Sałatka

  • 0,5 sałaty rzymskiej
  • 250 g filetu z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • kawałek bagietki
  • 1 garść startego sera
Sałatka Cezar na białym talerzu.
Canva

Sałatka Cezar — jak ją zrobić krok po kroku

Majonez trzeba wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, sosem worcestershire.

Reklama

Czosnek przecisnąć przez praskę i posolić. Następnie należy dodać go do powstałego sosu. Całość trzeba doprawić pieprzem.

Kolejny krok to usmażenie kurczaka. Oczyszczone z błon i chrząstek mięso należy pokroić na kawałki i usmażyć na oliwie.

Grzanki robi się, krojąc bagietkę na kawałki i smażąc je na maśle. Kiedy kurczak i grzanki przestygną, należy dodać je do porwanej na kawałki sałaty. Całość trzeba posypać startym serem i polać zrobionym wcześniej sosem.

Jak podawać tę sałatkę?

Ze względu na znajdujące się w niej grzanki nie ma sensu serwować jej razem z pieczywem.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, drugie śniadanie czy lekka kolacja.

Jest też idealnym wyborem na imprezy.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama