Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i bazylią — prosty i szybki przepis
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i bazylią — potrzebne składniki
Do przygotowania tej sałatki potrzeba tylko kilku składników, które skomponowane razem stworzą idealne w smaku danie. Tutaj siła tkwi w prostocie i mniej, znaczy lepiej. Zobacz, co jest potrzebne!
- 2 kulki mozzarelli
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 2 garście bazylii
- suszone oregano
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
W razie potrzeby ocet balsamiczny można zastąpić oliwą z oliwek.
Nic się nie stanie, jeśli pominie się oregano, a zamiast pomidorów koktajlowych użyje się zwykłe, koniecznie jednak muszą być soczyste i smaczne. Można też zmniejszać lub zwiększać proporcje użytych składników, według potrzeb (wpłynie to jednak na smak sałatki). Bazylia może też być suszona zamiast świeżej.
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i bazylią — jak ją wykonać, krok po kroku
Mozzarellą należy odsączyć z zalewy i pokroić na plastry. W trakcie krojenia uważać, żeby ser się nie porozpadał.
Pomidorki umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie przekroić je na pół. Liście bazylii należy poszarpać rękami na mniejsze kawałki.
Mozzarellę, połówki pomidorków i bazylię trzeba poukładać na półmisku, a następnie oprószyć pieprzem, solą i oregano.
Całość polać octem balsamicznym.
Gotowe! Można podawać.
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i bazylią — z czym i kiedy serwować
Ta sałatka idealnie będzie smakować z lekkim, chrupkim pieczywem. Podawać ją należy jako przystawkę, pasuje do mięsa i warzyw z grilla.
Mozzarella, pomidorki i bazylia — co zamiast sałatki?
To połączenie doskonale sprawdzi się też na chlebie, w formie kanapki na zimno, lub ciepło. Można też zrobić koreczki, które będą zawierać powyższe składniki.