bazylia

Bazylia to królowa wśród ziół. Dlaczego warto ją jeść?

Przejdź do galerii zdjęć
Bazylia jest ziołem idealnym do wszelkich dań śródziemnomorskich. Uwielbiamy ją z pomidorami z dodatkiem mozarelli, ale jej słodkawy posmak sprawia, że nieźle komponuje się także w mniej oczywistych połączeniach - na przykład z lodami!
Reklama
Bazylia jest królową ziół! Nie wyobrażamy sobie pizzy bez niej, a istnieje też wielu fanów bazyliowego pesto! Pochodzi z Afryki, ale podobno znano ją już w starożytnym Rzymie. Jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa "król", stąd też "ukoronowanie" bazylii było naszą świadomą decyzją. Bazylia ma około 150 różnych odmian i znają ją teraz ludzie na całym świecie. A jakie są jej właściwości? Za co (prócz smaku) tak bardzo ją kochamy?
Zobacz galerię zdjęć: bazylia
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama