Bazylia to królowa wśród ziół. Dlaczego warto ją jeść?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Bazylia to królowa wśród ziół. Dlaczego warto ją jeść?

Bazylia jest ziołem idealnym do wszelkich dań śródziemnomorskich. Uwielbiamy ją z pomidorami z dodatkiem mozarelli, ale jej słodkawy posmak sprawia, że nieźle komponuje się także w mniej oczywistych połączeniach - na przykład z lodami!

Bazylia jest ziołem idealnym do wszelkich dań śródziemnomorskich. Uwielbiamy ją z pomidorami z dodatkiem mozarelli, ale jej słodkawy posmak sprawia, że nieźle komponuje się także w mniej oczywistych połączeniach - na przykład z lodami!

Bazylia jest królową ziół!

Nie wyobrażamy sobie pizzy bez niej, a istnieje też wielu fanów bazyliowego pesto! Pochodzi z Afryki, ale podobno znano ją już w starożytnym Rzymie. Jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa "król", stąd też "ukoronowanie" bazylii było naszą świadomą decyzją. Bazylia ma około 150 różnych odmian i znają ją teraz ludzie na całym świecie. A jakie są jej właściwości? Za co (prócz smaku) tak bardzo ją kochamy?

Źródło: pixabay.com
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie