Bazylia to królowa wśród ziół. Dlaczego warto ją jeść?

Kuchnia Piątek, 9 sierpnia 2019
Oceń:
4 / 31 głosów

Bazylia jest ziołem idealnym do wszelkich dań śródziemnomorskich. Uwielbiamy ją z pomidorami z dodatkiem mozarelli, ale jej słodkawy posmak sprawia, że nieźle komponuje się także w mniej oczywistych połączeniach - na przykład z lodami!

Bazylia jest królową ziół!

Nie wyobrażamy sobie pizzy bez niej, a istnieje też wielu fanów bazyliowego pesto! Pochodzi z Afryki, ale podobno znano ją już w starożytnym Rzymie. Jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa "król", stąd też "ukoronowanie" bazylii było naszą świadomą decyzją. Bazylia ma około 150 różnych odmian i znają ją teraz ludzie na całym świecie. A jakie są jej właściwości? Za co (prócz smaku) tak bardzo ją kochamy?

Bazylia jest idealnym ziołem dla wszystkich tych, którzy mają problem z układem trawiennym. Je spożycia wspomaga także układ nerwowy. Wzdęcia i niestrawność nie są z nią straszne bo zapobiega skurczom żołądka i dzięki niej wydziela się odpowiednia ilość kwasów żołądkowych.

Źródło: pixabay.com