Sernik chai z kremem miodowym. Powiew Bliskiego Wschodu na świątecznym stole
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na sernik chai
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
na spód:
- 300 g mąki tortowej,
- szczypta soli,
- 105 g masła,
- 1 jajko,
- 1 czubata łyżka wody;
na masę serową:
- 250 g serka mascarpone,
- 500 g twarogu sernikowego,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku (bez cukru),
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki garam masala,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy;
na krem miodowy:
- 130 g kremowego serka śmietankowego,
- 4 łyżki miękkiego masła,
- 1/2 szklanki płynnego miodu naturalnego,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy + do oprószenia.
Jak zrobić sernik z kremem miodowym?
Przygotowanie - przygotujmy spód: mąkę wsypmy do miski i wymieszajmy z solą. Dodajmy zimne masło i wbijmy jajko. Wyróbmy ciasto. Wylepmy nim dno i rant tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około 10-11 minut.
Wyjmijmy, wystudźmy. Przygotujmy masę serową: składniki zmiksujmy na jednolitą masę. Wyłóżmy na podpieczony spód, wyrównajmy. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza, pieczmy około 46-51 minut. Przygotujmy krem miodowy: serek śmietankowy ubijmy z masłem na puszystą masę. Stopniowo wsypujmy cukier puder, miksujmy do połączenia składników. Dodajmy miód i kurkumę, dokładnie zamieszajmy. Krem wyłóżmy na wystudzony sernik, rozsmarujmy. Oprószmy kurkumą.