Pomelo obrane w skórce
Canva.com

Skórka z pomelo – czy warto po nią sięgnąć?

Pomelo to wartościowy dodatek do diety dla każdego, kto lubi egzotyczne owoce i chce prowadzić zdrowy styl życia. W jaki sposób ten przysmak może wspierać nas w walce o utrzymanie dobrej formy? Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które włączą do menu skórkę z pomelo?
Reklama

Pomelo to owoc cytrusowy, który pochodzi z Azji Południowej i Południowo-Wschodniej i pod wieloma względami jest podobny do grejpfruta. Czym różnią się te owoce? Pomelo jest większe, ma też nieco słodszy smak niż grejpfrut.

A co z wartością odżywczą?

Wiadomo, że owoc ten jest doskonałym źródłem witaminy C oraz potasu, nie brak w nim też miedzi oraz silnych przeciwutleniaczy. Dzięki temu zdrowa dieta z takim owocem jako częstym dodatkiem pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym i zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych. Owoc ten zawiera również sporo błonnika, dzięki czemu może stać się rewelacyjnym wsparciem dla przewodu pokarmowego. Wysuszona skóra z pomelo jest z kolei rewelacyjną przekąską dla tych, którzy mają tendencje do podjadania, lecz starają się utrzymać zgrabną sylwetkę.

Reklama

Skórka z pomelo pomaga ponadto w walce ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu, może też zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób krążenia. Skórka z tego owocu ma też doskonały wpływ na naturalną odporność organizmu, a osoby często sięgające po taki przysmak mają większe szanse na uniknięcie problemów związanych z tworzeniem się kamieni nerkowych.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama