Konfitura z mango
Canva.com

Słodka konfitura z mango - idealna do chrupiących tostów na śniadanie

Konfitura z żółtego i słodkiego mango to doskonały dodatek do gorących grzanek. Mamy dla was pyszny przepis na słodkie przetwory z egzotycznych owoców.
Reklama

Czy mango jest zdrowe?

Konfitura z mango
Canva.com

Mango to owoc, który jest naturalnie wypełniony witaminami i minerałami. Zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać silny układ odpornościowy. Mango jest również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga regulować trawienie i obniżyć poziom cholesterolu. Zawiera również wiele witamin i minerałów, takich jak witamina A, witamina C, witamina B6, kwas foliowy, potas, miedź i magnez. Mango jest również niskokaloryczne, więc stanowią doskonały wybór przekąsek.

Reklama

Mango to pyszne owoce, które są zwykle spożywane jako przekąska lub deser. Jedną rzeczą, którą możesz zrobić z mango jest zrobienie orzeźwiającego soku, którym można się delektować o każdej porze dnia. Po prostu posiekaj mango, włóż do blendera z wodą i voila! Można także zrobić orzeźwiającą salsę mango, mieszając mango z czerwoną cebulą, jalapeno, kolendrą, sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Słodka konfitura - krok po kroku

Konfitura z mango
Canva.com

Do przygotowania pysznej konfitury z mango potrzebujemy:

  • 3 dojrzałe owoce mango
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Przygotowanie konfitury z mango jest bardzo proste. Owoce obieramy i pozbawiamy pestek. Mango kroimy w kosteczkę i przekładamy na głęboką patelnię.

Następnie wyciągamy pestki z cytryn i wyciskamy sok. Dodajemy sok do mago i starty imbir. Całość smażymy i konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama