Słodka konfitura z mango - idealna do chrupiących tostów na śniadanie
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czy mango jest zdrowe?
Mango to owoc, który jest naturalnie wypełniony witaminami i minerałami. Zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać silny układ odpornościowy. Mango jest również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga regulować trawienie i obniżyć poziom cholesterolu. Zawiera również wiele witamin i minerałów, takich jak witamina A, witamina C, witamina B6, kwas foliowy, potas, miedź i magnez. Mango jest również niskokaloryczne, więc stanowią doskonały wybór przekąsek.
Mango to pyszne owoce, które są zwykle spożywane jako przekąska lub deser. Jedną rzeczą, którą możesz zrobić z mango jest zrobienie orzeźwiającego soku, którym można się delektować o każdej porze dnia. Po prostu posiekaj mango, włóż do blendera z wodą i voila! Można także zrobić orzeźwiającą salsę mango, mieszając mango z czerwoną cebulą, jalapeno, kolendrą, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Słodka konfitura - krok po kroku
Do przygotowania pysznej konfitury z mango potrzebujemy:
- 3 dojrzałe owoce mango
- 1 szklanka cukru
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka startego imbiru
Przygotowanie konfitury z mango jest bardzo proste. Owoce obieramy i pozbawiamy pestek. Mango kroimy w kosteczkę i przekładamy na głęboką patelnię.
Następnie wyciągamy pestki z cytryn i wyciskamy sok. Dodajemy sok do mago i starty imbir. Całość smażymy i konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików.