Dżem z wiśni – przepis na tradycyjny dżem wiśniowy na zimę
Udostępnij Google News
Kuchnia

Dżem z wiśni – przepis na tradycyjny dżem wiśniowy na zimę

Dżem z wiśni wielu osobom na pewno kojarzy się ze smakami z dzieciństwa, gdy mama krzątała się w kuchni, za oknem padał śnieg, a Ty wprost ze słoiczka wyjadałaś ten pyszny przysmak. Dziś dzielimy się prostymi przepisami, dzięki którym sama wykonasz dżem, który na pewno pokochają Twoi domownicy. Zobacz jak zrobić dżem z wiśni krok po kroku!

Dżem z wiśni – przepis tradycyjny bez żelifxu

Wyobraź sobie tylko ten pyszny smakołyk, po którego sięgasz do domowej spiżarni i wiesz dokładnie, z czego jest wykonany i ile włożyłaś serca w przygotowania. Tego nie da się podrobić i zamienić na żaden gotowy produkt ze sklepu. Oprócz dżemu, z wiśni możesz również przygotować wiśniową nalewkę.

Przepis nie jest trudny, ale trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowania, aby efekt był zadowalający. W końcu robisz coś dla swoich najbliższych, prawda?

drylowane wiśnie na dżem canva.com

Składniki na dżem wiśniowy

Nikogo nie zaskoczymy tym, że głównym składnikiem są wiśnie, ale potrzebujesz jeszcze jednego produktu.

  • 1 kg wiśni
  • 1½ szklanki cukru

Dżem z wiśni – sposób przygotowania

Niestety czas przygotowania trwa 3 godziny + całą noc namaczania wiśni, ale już teraz możemy Ci powiedzieć, że warto poczekać! Dżem wychodzi niezbyt słodki mimo takiej ilości cukru i genialnie sprawdzi się jako dodatek do dań, na chleb czy do tortu. Zrób go, a szybko się przekonasz, że będziesz go robić regularnie!

  1. Pozbądź się pestek z wiśni. Owoce zasyp 1 szklanką cukru i odstaw na noc. Chodzi w tym o to, aby puściły sok
  2. Następnego dnia odlej 3/4 soku, który powstał (Oczywiście nie wylewaj go! Genialnie sprawdzi się do zrobienia kompotu)
  3. Wiśnie i resztkę soku przełóż na dużą patelnię, dodaj pół szklanki cukru, która Ci została
  4. Smaż wiśnie, co jakiś czas mieszając i przy okazji rozgniatając owoce
  5. Smaż do momentu aż dżem zgęstnieje
  6. Gdy uznasz, że konsystencja jest właściwa, wyłącz palnik, przełóż dżem do słoiczków i poddaj procesowi pasteryzowania
  7. Możesz jeść także wprost z patelni. Dodatek do naleśników lub na świeżą bułkę — to jest strzał w dziesiątkę!

Dżem wiśniowy z żelfixem

Jest równie prosty i smakuje tak samo pysznie! Czego potrzebujesz? Składniki są niemal takie same, a jedynie musisz pamiętać o jednym opakowaniu żelfixu.

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • szklanka cukru
  • 1 żelfix

Przygotowanie:

  1. Wiśnie umyj i wydryluj
  2. Włóż wiśnie do miski, zasyp szklanką cukru i pozostaw na noc
  3. Następnego dnia wiśnie gotuj na małym ogniu przez około 5 minut
  4. Po upływie wspomnianego czasu dosyp żelfix i gotuj wiśnie około 3 minuty. Mieszaj energicznie!
  5. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, wyłącz palnik
  6. Do suchych słoików wlej dżem i zapasteryzuj

dżem z wiśni w słoiku gotowy do spożycia canva.com

Dżem a konfitura - jaka jest różnica?

Cały czas zdarza się, że ludzie stosują te nazwy zamiennie, a okazuje się, że ich znaczenie jest zupełnie inne. Konfitura jest znacznie słodsza od dżemu i ma więcej owoców. Z reguły do przygotowania konfitury używa się całych owoców lub ich połówek, które smaży się w bardzo słodkim i gęstym syropie cukrowym. Owoce nie mogą być niedojrzałe i same w sobie powinny już być bardzo słodkie.

Do konfitury nie używa się zagęszczacza w postaci żelatyny, agaru lub innych środków. Z kolei dżem można przygotować nie tylko z owoców, ale także z warzyw (marchew, pomidory czy dynia).

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie