Upieczone muffinki z bananami w foremce, stygną na metalowej kratce
Canva.com

Słodkie muffinki z sernikowym nadzieniem. Prosty przepis na deser w 30 minut

Masz ochotę na coś słodkiego? Oto prosty przepis na muffinki z nadzieniem a'la sernik. To coś, co pokocha każdy, kto nie może się zdecydować w cukierni, czy zjeść ogromne ciastko, czy urodziwą babeczkę z kremem!
Reklama

Składniki na muffinki

Do przygotowania tych muffinek potrzebne nam będą następujące składniki: 1 i ½ szklanki mąki tortowej, 1/3 szklanki cukru, 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2/3 szklanki maślanki, 4 łyżki oleju, 4 łyżki płynnego miodu naturalnego, 1 jajko; na nadzienie – 200 g mielonego twarogu, 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka proszku na budyń waniliowy; ponadto – masło i mąka do przygotowania foremek, cukier puder do oprószenia.

Jak upiec muffinki sernikowe?

Czekoladowe muffinki - pomysł na pyszny prezent
Canva.com

Przygotowanie – na początek przygotujmy nadzienie: twaróg utrzyjmy z żółtkiem oraz cukrem waniliowym. Masę wymieszajmy z proszkiem budyniowym. Foremki na małe babeczki dobrze wysmarujmy masłem i oprószmy mąką. Następnie do jednej miseczki wsypmy mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Natomiast do drugiej wbijmy jajko, roztrzepmy je widelcem. Potem dodajmy maślankę, olej oraz miód. Całość przemieszajmy.

Mokre składniki dodajmy do sypkich. Mieszajmy szpatułką tylko do połączenia się składników. Przygotowane foremki ustawmy na blasze. Na spód każdej foremki nałóżmy małą porcję masy twarogowej. Potem nałóżmy porcje przygotowanego ciasta.

Reklama

Wstawmy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza. Pieczmy przez około 26-31 minut. Studźmy w foremkach przez 16-21 minut. Potem ciastka delikatnie wyjmijmy. Wystudźmy na kratce kuchennej. Przed podaniem lekko oprószmy cukrem pudrem.

Dodatkowa uwaga – sodę oczyszczoną przed podaniem do reszty składników rozpuśćmy w 1-2 łyżkach mleka. Dzięki temu rozprowadzi się ona równomiernie w całym cieście i nie będzie dziur w ciastkach.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama