Idealna babeczka - puszysta i wilgotna. Jak zrobić puszyste muffinki?
Canva.com

Dodaj to warzywo do słodkich muffinek, a efekt cię zachwyci!

Ten przepis na idealnie miękkie i wilgotne muffinki nie jest żartem. Dodaj do ciasta starte zielone warzywo, które bynajmniej nie kojarzy się ze słodkimi wypiekami, a muffinki wyjdą po prostu doskonałe. Sprawdź, jaki tajemniczy składnik dodajemy do babeczek!
Reklama

Muffinki — mięciutkie babeczki na każdą okazję

Kochamy muffinki! Te urocze babeczki przywędrowały do nas zza oceanu i od kilku dziesięcioleci goszczą na naszych stołach, piknikach, dziecięcych przyjęciach, w cukierniach, piekarniach i na stacjach benzynowych. Prawie każdy ma swój sprawdzony sposób na muffiny, ale zawsze warto wypróbować coś nowego. 

Proponujemy przepis na przepyszne, słodkie muffinki z migdałami z dodatkiem… cukinii! Ten składnik może wydawać się zaskakujący, ale dzięki cukinii babeczki będą bajecznie delikatne, wilgotne i niezwykle smaczne! 

Muffinki z cukinią - delikatne, wilgotne i puszyste
Canva.com

Składniki na muffinki z migdałami z dodatkiem cukinii

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2  jajka

  • ½ szklanki cukru

  • ½ szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron

  • ½ szklanki maślanki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ½ pomarańczy — sok i otarta skórka

  • ½ łyżeczki esencji waniliowej

  • 50 g posiekanych migdałów

  • 230 g cukinii 

  • szczypta soli

Reklama

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady deserowej

  • 50 g masła

  • 1 łyżka słodkiej śmietanki (opcjonalnie)

Muffinki z migdałami i cukinią — wykonanie krok po kroku

  1. Cukinię dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż i jeżeli są, to usuwamy pestki. Razem ze skórką trzemy na ręcznej tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Nie odsączamy z soku

  2. W dużej misce mieszamy sypkie składniki — przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. 

  3. W drugim naczyniu łączymy składniki płynne i cukier — wbijamy jajka i roztrzepujemy je rózgą, dodajemy cukier, a następnie dodajemy maślankę, sok i skórkę z pomarańczy, esencję waniliową i olej. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Płynne składniki wlewamy do miski z suchymi i krótko mieszamy ciasto łyżką. Mogą pozostać w nim grudki. Na koniec dodajemy posiekane migdały i utartą cukinię razem z sokiem. Jeszcze raz mieszamy.

  5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek na muffinki — może to być specjalna blacha, foremki silikonowe, papierowe papilotki lub tzw. tulipany. Napełniamy je do ½ wysokości.

  6. Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 25 minut

  7. Upieczone babeczki zostawiamy do wystygnięcia. 

  8. Zimne muffinki dekorujemy polewą z czekolady. 100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej z dodatkiem 50 g masła i łyżką słodkiej śmietanki. 

Muffinki z migdałami i cukinią - babeczki, które zachwycą gości
Canva.com

Wyjątkowo pyszne i oryginalne w przygotowaniu muffinki z cukinią z pewnością zaskoczą gości i domowników. Ciekawe, czy któryś łasuch zgadnie jaki tajemniczy składnik dodany jest do ciasta. Poszukiwanie cukinii w babeczkach może być naprawdę dobrą zabawą. Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama