owoce mongongo
instagram.com/namib_desert_jojoba

Słyszałaś o oleju mongongo? Zakochasz się w nim

Olejem tym niedawno zachwycił się rynek kosmetyczny oraz farmaceutyczny. Co prawda próbowano go rozpowszechnić już wiele lat temu, ale pojawił się pewien ciekawy problem do rozwiązania. Nie udało się go rozwiązać, więc na jakiś czas zapomniano o oleju mongongo. Ale do czasu - trend na naturę sprawił, że na powrót zainteresowano się tym cudownym olejem.
Reklama

Skąd pochodzi olej mongongo?

Mongongo to drzewo rosnące w Południowej Afryce. Jego możliwości bardzo długiego przetrwania w suszy, bez dostępu do wody spowodowane są tym, że drzewo to potrafi magazynować w sobie ogromne pokłady składników odżywczych i się nimi żywić. Aby wydać drogocenne owoce potrzebuje aż 20 lat! Owoce te są jadalne i bardzo zdrowe, ale dojrzewają dopiero po pewnym czasie od upadku na ziemię. Zjada się zarówno miąższ jak i pestki, obie części owocu można spożywać na surowo lub po obróbce cieplnej.

Olej mongongo pozyskiwany jest poprzez miażdżenie jąder owoców i gotowanie ich - w trakcie tego procesu olej wypływa na powierzchnię wody i po pewnym czasie jest zbierany.

Ciekawostka - drzewo to próbowano hodować na innych ziemiach niż w Afryce, ale nasiona nie chciały nawet wykiełkować.

Reklama

Po wielu latach badań naukowcy doszli do wniosku, że owoc drzewa mongongo musi przejść specyficzną drogę - mianowicie przez cały przewód pokarmowy słonia - dopiero wtedy wykiełkuje.

sałatka z olejem
canva.com

Właściwości oleju mongongo

Olej ten aż w 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego, linolenowego oraz oleinowego. Zawiera ponadprzeciętną ilość witaminy E, która jest zwana witaminą młodości.

Reklama

W jego składzie znajdują się także: żelazo, tiamina, miedź, mangan, cynk.

Największym zdrowotnym atutem oleju mongongo jest to, że znajduje się w nim niezwykle cenny sprzężony kwas tłuszczowy alfa eleostearynowy, którego silnie antynowotworowe działanie udowodniono licznymi badaniami.

A oto pozostałe właściwości oleju monongo:

  • reguluje poziom cholesterolu
  • chroni komórki DNA przed uszkodzeniami
  • spowalnia procesy starzenia
  • chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi
  • ma działanie przeciwzapalne
  • ma fantastyczne działanie na włosy i skórę głowy

Olej mongongo znajdziesz też pod innymi nazwami: mangetti, mungomo, mogongo oraz omunkhete.

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama