Łosoś w tropikalnym sosie salsa na białym talerzu
Canva.com

Soczysty łosoś z salsą z owoców tropikalnych. Pomysł na lekki obiad z finezją

Przepyszny, niezwykle soczysty i sycący filet z łososia z delikatną salsą ze słodkich owoców tropikalnych to doskonały pomysł na danie, kiedy chcemy zaskoczyć gości wieczornego spotkania. Kolorowe i zachwycające danie, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Lekki, apetyczny i niskokaloryczny posiłek, bogaty w witaminy A, C i E. Idealny na upalne dni.
Reklama

Składniki na soczystego łososia z tropikalną salsą:

  • 4 filety z łososia
  • łyżka oliwy z oliwek wysokiej jakości
  • małe mango
  • mała papaja
  • kawałek korzenia imbiru
  • mały pęczek świeżej mięty
  • limonka
  • sól i pieprz do smaku

Łososia w tropikalnej odsłonie najlepiej przygotować na patelni grillowej lub bezpośrednio na ruszcie grilla. Warto wówczas wyłożyć ruszt folią aluminiową, aby zapobiec przywieraniu mięsa do rusztu. Delikatne mięso ryby wymaga szczególnego traktowania.

Jak zrobić łososia w salsie z mango?

  1. Zacznij od rozgrzania rusztu i wyłożenia go paskiem folii aluminiowej. Przygotuj salsę. Dokładnie umyj owoce i mięte.
  2. Mango cienko obierz i dokładnie wytnij cały miąższ, pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć do miski. Papaję obierz, przekrój na pół i usuń nasiona. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do miski z mango. Imbir oskrob za pomocą łyżeczki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki kuchennej i dodaj do owoców. Miętę osusz za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekaj, a następnie dodaj do miseczki z pozostałymi składnikami.
  3. Limonkę umyj i otrzyj skórkę. Odłóż kilka cienkich paseczków do przystrojenia dania. Wyciśnij sok z limonki i połowę dodaj do owoców. Dopraw salsę solą i pieprzem do smaku i porządnie wymieszaj.
  4. Na rozgrzany ruszt wyłóż kawałki ryby skórą w dół. Polej każdy kawałek odrobiną oliwy i soku z limonki, posyp solą i pieprzem. Piecz przez około 6 minut, aż do miękkości mięsa.

Upieczonego łososia wyłóż na talerze koniecznie w towarzystwie tropikalnej salsy. Udekoruj danie skórką z limonki i świeżą miętą. Danie najlepiej smakuje podane z chrupiącą zieloną sałatką lub pieczonymi młodymi ziemniaczkami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama