Pieczeń z szynki
Canva.com

Świąteczna pieczeń z szynki z aromatycznym sosem grzybowym. Tak robiła ją nasza mama!

Idealna potrawa na drugi dzień świąt, kiedy już nasyceni lekkimi, wigilijnymi potrawami nabieramy chęci na kawał dobrej, soczystej pieczeni. Warto wówczas sięgnąć po ten przepis. Niesamowicie aromatyczna, podana z przepysznym grzybowym sosem pieczeń, która usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Reklama

Składniki

  • duży kawałek szynki dobrej jakości
  • 50 g suszonych grzybów
  • szklanka bulionu mięsnego lub grzybowego
  • duża cebula
  • 2 duże łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • duża łyżka majeranku
  • 100 ml śmietany do zup i sosów
  • 2 duże łyżki mąki
  • 60 ml oleju lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku

Pieczeń z szynki
Canvca.com
  1. Do małej miseczki zetrzyj czosnek na tarce o drobnych oczkach, następnie dodaj łyżkę oliwy, sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj wszystko i powstałą mieszanką dokładnie natrzyj szynkę. Odstaw szynkę w chłodne miejsce na minimum dwie godziny. Wrzuć grzyby do miski i zalej szklanką przegotowanej wody i odstaw do namoczenia. Po upływie dwóch godzin wyciągnij szynkę z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej. Włącz i ustaw piekarnik na 180°C. Następnie rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami oliwy i obsmaż szynkę z każdej strony. Włóż szynkę do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego pieca na półtora do dwóch godzin. Co jakiś czas podlewaj szynkę sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
  2. Na patelni rozgrzej pozostałą ilość oliwy. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni na średnim ogniu. Namoczone grzyby odsącz i pokrój w paski, a następnie dodaj do smażącej się cebuli. Smaż wszystko przez około dwie minuty, mieszaj od czasu do czasu. Następnie wlej szklankę bulionu i wodę z namaczania grzybów. Całość gotuj do miękkości grzybów. Dokładnie wymieszaj mąkę ze śmietaną, pozbądź się grudek i zapraw dwoma łyżkami gorącego sosu. Wymieszaj, wlej do sosu i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj sos, aż zgęstnieje i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Szynkę po upieczeniu pokrój w grube plastry i podawaj z sosem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama