Canva.com
Świąteczna pieczeń z szynki z aromatycznym sosem grzybowym. Tak robiła ją nasza mama!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Idealna potrawa na drugi dzień świąt, kiedy już nasyceni lekkimi, wigilijnymi potrawami nabieramy chęci na kawał dobrej, soczystej pieczeni. Warto wówczas sięgnąć po ten przepis. Niesamowicie aromatyczna, podana z przepysznym grzybowym sosem pieczeń, która usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Reklama
Składniki
- duży kawałek szynki dobrej jakości
- 50 g suszonych grzybów
- szklanka bulionu mięsnego lub grzybowego
- duża cebula
- 2 duże łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- duża łyżka majeranku
- 100 ml śmietany do zup i sosów
- 2 duże łyżki mąki
- 60 ml oleju lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku
Canvca.com
- Do małej miseczki zetrzyj czosnek na tarce o drobnych oczkach, następnie dodaj łyżkę oliwy, sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj wszystko i powstałą mieszanką dokładnie natrzyj szynkę. Odstaw szynkę w chłodne miejsce na minimum dwie godziny. Wrzuć grzyby do miski i zalej szklanką przegotowanej wody i odstaw do namoczenia. Po upływie dwóch godzin wyciągnij szynkę z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej. Włącz i ustaw piekarnik na 180°C. Następnie rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami oliwy i obsmaż szynkę z każdej strony. Włóż szynkę do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego pieca na półtora do dwóch godzin. Co jakiś czas podlewaj szynkę sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
- Na patelni rozgrzej pozostałą ilość oliwy. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni na średnim ogniu. Namoczone grzyby odsącz i pokrój w paski, a następnie dodaj do smażącej się cebuli. Smaż wszystko przez około dwie minuty, mieszaj od czasu do czasu. Następnie wlej szklankę bulionu i wodę z namaczania grzybów. Całość gotuj do miękkości grzybów. Dokładnie wymieszaj mąkę ze śmietaną, pozbądź się grudek i zapraw dwoma łyżkami gorącego sosu. Wymieszaj, wlej do sosu i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj sos, aż zgęstnieje i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Szynkę po upieczeniu pokrój w grube plastry i podawaj z sosem. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Pulpety z grzybowym sosem jak marzenie!
Jeśli szukasz przepisu na pyszne i sycące danie, to pulpety z grzybowym sosem są idealnym wyborem. To danie, które zadowoli każde podniebienie i zrobi wrażenie na Twoich gościach. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne pulpety z grzybowym sosem, jak je podawać i jakie porady warto wziąć pod uwagę.
Szynka na Wigilię? Jak to jest z tym postem?
Czy faktycznie w Wigilię należy przestrzegać postu? A może nic się nie stanie, jeśli ktoś zje odrobinę wędliny czy pasztetu? Co jest tradycją, a co nakazem? I jak będzie wyglądać Twój dzisiejszy jadłospis?
Cukier na wargach, cytryna zaciśnięta w dłoni. Triki, które sprawią, że na Wigilii wszystkich olśnisz
Wszystko przygotowałaś. Śledzie, pierogi, może nawet grzybowa. A Ty jesteś gotowa do Świąt? Zostało już mało czasu. Przyda Ci się na pewno kilka prostych trików, dzięki którym będziesz promienieć podczas kolacji wigilijnej.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl