Przepyszna pieczeń rzymska! Domowam tradycyjna!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pieczeń rzymska — idealna na uroczysty obiad
Jeśli ktoś ma chęć na miękkie, mielone mięso w nieco bardziej wykwintnej wersji, koniecznie musi wypróbować to danie. Pieczeń świetnie będzie się prezentować na uroczystości rodzinnej, polana sosem. Dobrze też sprawdzi się w wersji na zimno.
Jakie potrzebne są składniki?
To danie tradycyjnie, powinno się przygotować z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Niektórzy jednak wolą przyrządzić je z indyka. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak zrobić.
Popularne jest dodawanie jajek gotowanych na twardo do pieczeni, jednak tu ten krok będzie pominięty.
Zamiast bułki tartej, można dać zwykłą namoczoną w mleku lub wodzie.
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
 - 2 jajka
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 por
 - 4,5 łyżki bułki tartej (do pieczeni)
 - 1 łyżka bułki tartej (do fromy)
 - 1 łyżka musztardy
 - sól
 - pieprz
 - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
 - 0,5 łyżeczki kminku
 - 1 łyżeczka sosu sojowego
 - 1 łyżeczka majeranku
 - masło klarowane
 - olej
 
Pieczeń rzymska — jak ją zrobić krok po kroku
Na samym początku powinno zeszklić się pora i na maśle klarowanym, kiedy zmięknie, powinno się na moment dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. W momencie, gdy rozejdzie się jego zapach, trzeba zdjąć warzywa z patelni.
Mięso mielone powinno wymieszać się z porem, czosnkiem i jajkiem.Pieczeń rzymska — z czym ją podać?
W ciepłej wersji dobrze komponuje się z ziemniakami, kluseczkami i warzywami gotowanymi na parze. Można też zaserwować ją z kaszą.
Jeśli podaje się ją na zimno, dobrze ułożyć jest mięso na liściach sałaty. Idealnym dopełnieniem tego dania będzie wtedy świeże pieczywo.



