Pieczeń rzymska w naczyniu żaroodpornym, polana sosem,
Canva

Przepyszna pieczeń rzymska! Domowam tradycyjna!

To tradycyjne danie z mielonego mięsa, możesz jeść zarówno na ciepło z sosem, jak i na zimno, na kanapkach. Jest obłędnie smaczne i warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Pieczeń rzymska jest idealna na przyjęcie, czy imprezę, sprawdzi się też podczas niedzielnego obiadu. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste.
Reklama

Pieczeń rzymska — idealna na uroczysty obiad

Jeśli ktoś ma chęć na miękkie, mielone mięso w nieco bardziej wykwintnej wersji, koniecznie musi wypróbować to danie. Pieczeń świetnie będzie się prezentować na uroczystości rodzinnej, polana sosem. Dobrze też sprawdzi się w wersji na zimno.

Jakie potrzebne są składniki?

To danie tradycyjnie, powinno się przygotować z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Niektórzy jednak wolą przyrządzić je z indyka. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak zrobić.

Popularne jest dodawanie jajek gotowanych na twardo do pieczeni, jednak tu ten krok będzie pominięty.

Zamiast bułki tartej, można dać zwykłą namoczoną w mleku lub wodzie.

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 4,5 łyżki bułki tartej (do pieczeni)
  • 1 łyżka bułki tartej (do fromy)
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • masło klarowane
  • olej
Pieczeń rzymska z sosem.
Canva

Pieczeń rzymska — jak ją zrobić krok po kroku

Na samym początku powinno zeszklić się pora i na maśle klarowanym, kiedy zmięknie, powinno się na moment dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. W momencie, gdy rozejdzie się jego zapach, trzeba zdjąć warzywa z patelni.

Mięso mielone powinno wymieszać się z porem, czosnkiem i jajkiem.
Reklama
Można też od razu dodać przyprawy: sos sojowy, musztardę, sól, pieprz, słodką paprykę i gałkę muszkatołową. Na samym końcu można połączyć masę z bułką tartą i wyrobić ją rękami. Mięso trzeba ugnieść w formę prostokąta, a następnie posmarować olejem wymieszanym z odrobiną musztardy. Na sam koniec trzeba posypać je majerankiem i kminkiem. Jak przygotować naczynie do pieczenia? Trzeba wysmarować je olejem i posypać bułką tartą. Formę z mięsem trzeba umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza i piec około 50-60 minut.

Pieczeń rzymska — z czym ją podać?

W ciepłej wersji dobrze komponuje się z ziemniakami, kluseczkami i warzywami gotowanymi na parze. Można też zaserwować ją z kaszą.

Jeśli podaje się ją na zimno, dobrze ułożyć jest mięso na liściach sałaty. Idealnym dopełnieniem tego dania będzie wtedy świeże pieczywo.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama