Ciasto na pierogi
Canva.com

Świąteczne pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Dodaj ten przepis do ulubionych!

Przepyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Delikatne ciasto, aromatyczny farsz i okrasa z cebulki, kwintesencja wigilijnych smaków.
Reklama

Składniki na ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ¼ szklanki mleka
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Składniki na farsz z kaszy i grzybów

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 60 g suszonych grzybów
  • średnia cebula
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie pierogów na święta

  1. Dzień wcześniej przygotuj miseczkę, wsyp do niej grzyby i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia.
  2. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. W małym rondelku zagotuj mleko.
  3. W powstałym kopczyku zrób dołek i wlej zagotowane mleko, energicznie mieszaj masę widelcem. Następnie dodaj wodę, jajka i sól. Dokładnie zagnieć ciasto, uformuj kulę i odstaw pod przykrycie z bawełnianej ściereczki.
  4. Wlej wodę razem z namoczonymi przez noc grzybami do garnka i gotuj do miękkości. Następnie wyjmij grzyby łyżką cedzakową, uzupełnij wodę w garnku i ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Dwa jajka umyj, sparz i ugotuj na twardo. Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj i usmaż na złocisty kolor. Jajka ostudź, obierz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z kaszą, cebulką i grzybami. Dopraw farsz do smaku.
  5. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2,3 mm. Za pomocą szklanki wykrój kółka i na każdy z nich wyłóż dużą łyżkę farszu. Dokładnie zlep brzegi pierogów i ułóż na tacy tak, aby się nie dotykały. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku od momentu wypłynięcia jeszcze przez kolejne 3 minuty. Najlepiej smakują podane z podsmażoną na oliwie lub maśle cebulką. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama