Canva.com
Świąteczne pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Dodaj ten przepis do ulubionych!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Delikatne ciasto, aromatyczny farsz i okrasa z cebulki, kwintesencja wigilijnych smaków.
Reklama
Składniki na ciasto na pierogi
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ¾ szklanki ciepłej wody
- ¼ szklanki mleka
- pół płaskiej łyżeczki soli
Składniki na farsz z kaszy i grzybów
- 200 g kaszy gryczanej
- 60 g suszonych grzybów
- średnia cebula
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie pierogów na święta
- Dzień wcześniej przygotuj miseczkę, wsyp do niej grzyby i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia.
- Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. W małym rondelku zagotuj mleko.
- W powstałym kopczyku zrób dołek i wlej zagotowane mleko, energicznie mieszaj masę widelcem. Następnie dodaj wodę, jajka i sól. Dokładnie zagnieć ciasto, uformuj kulę i odstaw pod przykrycie z bawełnianej ściereczki.
- Wlej wodę razem z namoczonymi przez noc grzybami do garnka i gotuj do miękkości. Następnie wyjmij grzyby łyżką cedzakową, uzupełnij wodę w garnku i ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Dwa jajka umyj, sparz i ugotuj na twardo. Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj i usmaż na złocisty kolor. Jajka ostudź, obierz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z kaszą, cebulką i grzybami. Dopraw farsz do smaku.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2,3 mm. Za pomocą szklanki wykrój kółka i na każdy z nich wyłóż dużą łyżkę farszu. Dokładnie zlep brzegi pierogów i ułóż na tacy tak, aby się nie dotykały. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku od momentu wypłynięcia jeszcze przez kolejne 3 minuty. Najlepiej smakują podane z podsmażoną na oliwie lub maśle cebulką. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Pierogi z kapustą i grzybami przepis babci: Poznaj sekretny przepis!
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. To tradycyjne danie, które często pojawia się na polskich stołach podczas świąt i uroczystości rodzinnych. W każdej rodzinie przepis na pierogi z kapustą i grzybami przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, tworząc unikalne smaki i historie.
Pierogi z mięsem - przepis babci i jej sposób na idealnie wilgotny farsz.
Jak wiadomo, pierogi to polskie danie narodowe, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Istnieje wiele rodzajów pierogów, a pierogi z mięsem są jednymi z najpopularniejszych. Istnieje wiele przepisów na to pyszne danie, ale najlepsze zawsze robiła nasza babcia.
Jak mrozić pierogi, aby się nie zepsuły? #zerowaste
Pierogi przeważnie przygotowuje się w większej ilości, dlatego warto by było nauczyć się je prawidłowo mrozić, by ich nie marnować i móc po nie sięgnąć wtedy, gdy nie będzie czasu na szykowanie innego "normalnego" obiadu.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl