"Święta coraz bliżej. Ratunku, boję się przytyć!". Jak odchudzić tradycyjne potrawy wigilijne?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak odchudzić klasyczną zupę grzybową?
Potrawą, którą bardzo łatwo można odchudzić, jest zupa grzybowa. W tradycyjnej wersji bywa daniem wyjątkowo ciężkostrawnym. Na domiar złego podawana jest w towarzystwie ciężkich klusek i kalorycznych makaronów, a także zabielana i zagęszczana tłustą śmietaną. To właśnie te dodatki sprawiają, że już nawet jedna niewielka porcja zupy może dostarczać prawie czterystu kalorii! Aby odchudzić to danie, wystarczy więc zrezygnować z kalorycznych i niezdrowych dodatków. Zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego (jest bardzo gęsty) bądź nawet mleka, a z makaronu czy klusek całkowicie zrezygnować.
Nie dla śledzi? Niekoniecznie!
Omawiając te zdrowe potrawy wigilijne, na pewno trzeba powiedzieć o śledziach.
One akurat są jednym z fajniejszych dań typowo świątecznych. Śledzie uchodzą za dość niskokaloryczne ryby, ale niestety łatwo można z nich stworzyć tuczące danie, jeżeli zaleje się je sporą ilością oleju lub co gorsza usmaży na tłuszczu. A śledź jest pyszny sam w sobie. Nie potrzebuje więc wcale żadnej kalorycznej otoczki. Można po prostu skropić go sokiem z cytryny, a następnie podać z przysmażoną cebulką i kawałkami jabłka. Jeżeli już koniecznie chce się go usmażyć, należy to zrobić na niewielkiej ilości oliwy.
Oczywiście warto też pójść w zupełnie inną stronę i przygotować jakieś typowo nowoczesne potrawy wigilijne, których zwykle nie da się spotkać na polskich stołach. Święta to idealny moment na to, by odrobinę poeksperymentować w kuchni. Pewne klasyczne dania na stole wigilijnym muszą zagościć, ale obok nich można umieścić coś nietypowego i oryginalnego.