Jak nie przytyć w Święta?
pixabay.com

"Święta coraz bliżej. Ratunku, boję się przytyć!". Jak odchudzić tradycyjne potrawy wigilijne?

Typowa polska wigilia kojarzy się z wysokokalorycznymi potrawami. Wśród nich ciężko znaleźć chociażby jedno lżejsze danie. Nie dziwne więc, że po świętach niemalże wszyscy przybierają na wadze i to często aż o kilka kilogramów. Jak temu zapobiec? Wystarczy przygotować nieco zdrowszą wersję klasycznej wigilii, ustawiając na niej nowoczesne potrawy wigilijne. To taka klasyka w odświeżonej wersji. Każdemu powinna przypaść do gustu.
Reklama

Jak odchudzić klasyczną zupę grzybową?

Potrawą, którą bardzo łatwo można odchudzić, jest zupa grzybowa. W tradycyjnej wersji bywa daniem wyjątkowo ciężkostrawnym. Na domiar złego podawana jest w towarzystwie ciężkich klusek i kalorycznych makaronów, a także zabielana i zagęszczana tłustą śmietaną. To właśnie te dodatki sprawiają, że już nawet jedna niewielka porcja zupy może dostarczać prawie czterystu kalorii! Aby odchudzić to danie, wystarczy więc zrezygnować z kalorycznych i niezdrowych dodatków. Zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego (jest bardzo gęsty) bądź nawet mleka, a z makaronu czy klusek całkowicie zrezygnować.

Nie dla śledzi? Niekoniecznie!

Omawiając te zdrowe potrawy wigilijne, na pewno trzeba powiedzieć o śledziach.

Reklama

One akurat są jednym z fajniejszych dań typowo świątecznych. Śledzie uchodzą za dość niskokaloryczne ryby, ale niestety łatwo można z nich stworzyć tuczące danie, jeżeli zaleje się je sporą ilością oleju lub co gorsza usmaży na tłuszczu. A śledź jest pyszny sam w sobie. Nie potrzebuje więc wcale żadnej kalorycznej otoczki. Można po prostu skropić go sokiem z cytryny, a następnie podać z przysmażoną cebulką i kawałkami jabłka. Jeżeli już koniecznie chce się go usmażyć, należy to zrobić na niewielkiej ilości oliwy.

jedzenie po świetach

Oczywiście warto też pójść w zupełnie inną stronę i przygotować jakieś typowo nowoczesne potrawy wigilijne, których zwykle nie da się spotkać na polskich stołach. Święta to idealny moment na to, by odrobinę poeksperymentować w kuchni. Pewne klasyczne dania na stole wigilijnym muszą zagościć, ale obok nich można umieścić coś nietypowego i oryginalnego.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama