Syrop z imbiru – ten naturalny lek na przeziębienie postawi Cię na nogi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Syrop z imbiru – składniki
Do przygotowania syropu z imbiru, który jest doskonałym, naturalnym lepiej, potrzebne są zaledwie 3 składniki. Jakie?
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 400 g świeżego imbiru (korzeń)
- 300 ml wody
Syrop z imbiru – przygotowanie
Na początek wybieramy garnek z grubym dnem. Następnie zastanów się, czy chcesz, żeby Twój syrop był bardzo ciemny i mocno palony, czy raczej jaśniejszy.
W przypadku tej drugiej opcji, wsypujemy cukier do garnka i podgrzewamy go długo na małym ogniu, cały czas mieszając. Po jakimś czasie dolewamy wodę.
(jeśli syrop ma być jaśniejszy, cukier podgrzewamy krócej).
Imbir dokładnie umyj. Nie obieraj. Razem z tą jego skórką (jest bardzo aromatyczna) pokrój go na grube plastry i dorzuć do wody z cukrem. Wymieszaj dokładnie i przykryj pokrywką, a później odstaw na jakieś 60 minut. Wszystko musi się gotować na wolnym ogniu, żeby nic się nie przypaliło. Dla bezpieczeństwa, podnoś pokrywkę co jakiś czas, by sprawdzić, czy wszystko jest w porządku.
Po upływie 60 minut możesz zdjąć pokrywkę, ale Twój syrop z imbiru musi gotować się jeszcze przez godzinę. Następnie przecedzamy wszystko, a gotowy syrop wlewamy do ozdobnej buteleczki.
Imbir z syropu możesz wykorzystać na przykład do zimowej, rozgrzewającej herbaty. Dodaj do niego jeszcze plastry pomarańczy i goździki.
Dzienna dawka syropu z imbiru to około 2 łyżeczki. Choć jest od świetnym wspomagaczem w trakcie leczenia przeziębienia, to można go też pić zapobiegawczo.