canva.com
Szybka tarta na cieście francuskim
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto francuskie to idealna baza do przygotowania różnych pyszności, w tym również tart. Jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na smaczną tartę na cieście francuskim, to jesteś we właściwym miejscu! W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na szybką tartę na cieście francuskim, która zachwyci Twoje podniebienie.
Reklama
Przepis na tartę na cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru + do oprószenia
- owoce sezonowe np. maliny, borówki, jagody, truskawki
canva.com
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie musi być schłodzone, nie może też ocieplić się podczas formowania. W momencie wkładania do piekarnika musi być zimne.
- Ser mascarpone i śmietanka do ubijania muszą być zimne, bardzo dobrze schłodzone.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozwinąć i wyłożyć nim dowolną formę do pieczenia (np. metalową na tartę z wyjmowanym dnem lub prostokątną tortownicę). Nie dopuścić do ocieplenia się ciasta, na czas nagrzania piekarnika wstawić do lodówki.
- Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 17 minut (na złoty kolor i do wyrośnięcia).
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Zimne mascarpone i śmietankę umieścić w misce, dodać cukier puder oraz aromat i ubijać do podwójnej objętości przez około 1 - 2 minuty.
- Krem wyłożyć na ostudzony spód z pominięciem brzegów ciasta. Ułożyć owoce i listki mięty (jeśli mamy). Oprószyć cukrem pudrem.
canva.com
Jak podawać?
Reklama
Tartę na cieście francuskim możesz podawać na wiele różnych sposobów. Możesz podać ją na ciepło lub schłodzoną, jako deser lub przekąskę. Możesz również podać ją jako dodatek do kawy lub herbaty. Możliwości są nieograniczone! Spróbuj również podać tartę z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami, aby dodać jej jeszcze więcej smaku.
Porady dotyczące przygotowania tarty z ciasta francuskiego:
- Upewnij się, że ciasto francuskie jest schłodzone przed użyciem. To pomoże mu zachować swoją chrupkość podczas pieczenia.
- Jeśli nie masz mascarpone, możesz użyć innych serów kremowych, takich jak ricotta czy serek homogenizowany.
- Dodanie listków mięty do tarty doda jej świeżości i aromatu. Możesz również spróbować dodać inne ulubione zioła lub przyprawy, aby nadać tarcie unikalny smak.
- Jeśli nie masz śmietanki 30%, możesz użyć śmietanki 36% lub 18%. Pamiętaj jednak, że różne rodzaje śmietanki mogą wpływać na konsystencję kremu.
canva.com
Pyszna i szybka tarta z ciasta francuskiego
Szybka tarta na cieście francuskim to doskonały pomysł na smaczną i efektowną przekąskę lub deser. Wykorzystując prosty przepis i kilka składników, możesz stworzyć wyjątkowe danie, które zachwyci Twoje podniebienie. Pamiętaj o schłodzeniu ciasta i składników przed użyciem oraz eksperymentuj z dodatkami, aby nadać tarcie unikalny smak. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl