tarta na cieście francuskim z truskawkami pokrojona na trójkąty
canva.com

Szybka tarta na cieście francuskim

Ciasto francuskie to idealna baza do przygotowania różnych pyszności, w tym również tart. Jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na smaczną tartę na cieście francuskim, to jesteś we właściwym miejscu! W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na szybką tartę na cieście francuskim, która zachwyci Twoje podniebienie.
Reklama

Przepis na tartę na cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru + do oprószenia
  • owoce sezonowe np. maliny, borówki, jagody, truskawki
krem z mascarpone w miseczce, obok truskawki
canva.com

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie musi być schłodzone, nie może też ocieplić się podczas formowania. W momencie wkładania do piekarnika musi być zimne.
  2. Ser mascarpone i śmietanka do ubijania muszą być zimne, bardzo dobrze schłodzone.
  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  4. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozwinąć i wyłożyć nim dowolną formę do pieczenia (np. metalową na tartę z wyjmowanym dnem lub prostokątną tortownicę). Nie dopuścić do ocieplenia się ciasta, na czas nagrzania piekarnika wstawić do lodówki.
  5. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 17 minut (na złoty kolor i do wyrośnięcia).
  6. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  7. Zimne mascarpone i śmietankę umieścić w misce, dodać cukier puder oraz aromat i ubijać do podwójnej objętości przez około 1 - 2 minuty.
  8. Krem wyłożyć na ostudzony spód z pominięciem brzegów ciasta. Ułożyć owoce i listki mięty (jeśli mamy). Oprószyć cukrem pudrem.
tarta na cieście francuskim pokrojona w kwadraciki z borówkami
canva.com

Jak podawać?

Reklama

Tartę na cieście francuskim możesz podawać na wiele różnych sposobów. Możesz podać ją na ciepło lub schłodzoną, jako deser lub przekąskę. Możesz również podać ją jako dodatek do kawy lub herbaty. Możliwości są nieograniczone! Spróbuj również podać tartę z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami, aby dodać jej jeszcze więcej smaku.

Porady dotyczące przygotowania tarty z ciasta francuskiego:

  • Upewnij się, że ciasto francuskie jest schłodzone przed użyciem. To pomoże mu zachować swoją chrupkość podczas pieczenia.
  • Jeśli nie masz mascarpone, możesz użyć innych serów kremowych, takich jak ricotta czy serek homogenizowany.
  • Dodanie listków mięty do tarty doda jej świeżości i aromatu. Możesz również spróbować dodać inne ulubione zioła lub przyprawy, aby nadać tarcie unikalny smak.
  • Jeśli nie masz śmietanki 30%, możesz użyć śmietanki 36% lub 18%. Pamiętaj jednak, że różne rodzaje śmietanki mogą wpływać na konsystencję kremu.
tarta na cieście francuskim i owocami z mascarpone na białym talerzu
canva.com

Pyszna i szybka tarta z ciasta francuskiego

Szybka tarta na cieście francuskim to doskonały pomysł na smaczną i efektowną przekąskę lub deser. Wykorzystując prosty przepis i kilka składników, możesz stworzyć wyjątkowe danie, które zachwyci Twoje podniebienie. Pamiętaj o schłodzeniu ciasta i składników przed użyciem oraz eksperymentuj z dodatkami, aby nadać tarcie unikalny smak. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama