Dorada
Canva.com

Ta ryba rozkochała w sobie Polaków. Podawaj ją tylko z tym masełkiem

Dorada z masłem pietruszkowym to alternatywa dla tych, którzy mają już przesyt dań mięsnych lub w ogóle nie jedzą mięsa. Ryba jest niezwykle delikatna i można ją przygotować dość szybko. Jak to zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki

  • 4 średniej wielkości dorady
  • Pół pęczka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g miękkiego masła
  • Sól i pieprz
  • Pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

  1. Aby przygotowanie dania zajęło mniej czasu, warto już dzień wcześniej przygotować samo masło pietruszkowe. Pietruszkę opłucz, wysusz i drobno posiekaj.
  2. Wymieszaj pietruszkę z miękkim masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Całość uformuj w wałek o średnicy 4 centymetrów, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki.
  3. Dorady dokładnie umyj, osusz i natrzyj w środku solą i pieprzem.
  4. Do każdej ryby włóż po trzy krążki masła pietruszkowego, a następnie ułóż je na ruszcie.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ryby przez 20 minut. Jeśli ryby są większe, można je piec kilka minut dłużej.
  6. Ryby serwuj na gorąco. Warto podawać je z ziemniakami, kaszą, ryżem lub też pieczonymi równolegle z rybą warzywami. Idealnie komponują się również z sałatkami ze świeżych warzyw.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama