Frytki z pietruszki i marchewki oraz zdjęcie zupy z korzenia pietruszki i innych białych warzyw.
Canva

Masz za dużo pietruszki? Jest kilka dań, w których możesz ją wykorzystać

Czy wiesz, co możesz zrobić z dużą ilością pietruszki? Oczywiście, przygotować z niej coś pysznego! Zarówno korzeń, jak i natka są świetną bazą do różnych dań. Pamiętaj, że pietruszkę warto łączyć z innymi warzywami. Pozwala to na wydobycie jej wszystkich walorów smakowych.
Reklama

Co zrobić z dużą ilością pietruszki?

Do szykowania dań możesz wykorzystać zarówno korzeń, jak i natkę pietruszki

Dania z korzenia pietruszki

  1. frytki z pietruszki
  2. zupa krem z pietruszki
  3. pieczona pietruszka
  4. sałatka z pieczoną pietruszką
  5. pasztet warzywny

Dania z natki pietruszki

  1. makaron z serem, jajkiem i natką pietruszki
  2. koktajl z natki pietruszki
  3. smażona fasola z czosnkiem i natką pietruszki

Frytki z pietruszki

  • 3 korzenie pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • miód
  • ostra papryka
  • słodka papryka

Przepis

  1. Pokrój paprykę w słupki.
  2. Wymieszaj miód, olej, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
  3. Obtocz pietruszkę w mieszance.
  4. Połóż na blasze na papierze do pieczenia.
  5. Piecz przez 15-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Korzeń i natka pietruszki na białym tle.
Canva

Co zrobić z dużą ilością pietruszki — zupa krem

  • 4 pietruszki
  • 5 ziemniaków
  • 4 cebule
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek szczypiorku

Przepis

  1. Obierz, umyj i pokrój ziemianki i pietruszkę
  2. Cebulę posiekaj i przesmaż na maśle klarowanym, aż zmięknie.
  3. Dodaj ziemniaki i pietruszkę. Przesmaż, a po chwili wlej bulion.
  4. Gotuj mniej więcej pół godziny.
  5. Zblenduj zupę i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Makaron z jajkiem serem i natką pietruszki

  • 0,5 paczki makaronu
  • olej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 plasterki szynki
  • 2 garście tartego sera
  • sól
  • pieprz

Przepis

  1. Ugotuj makaron.
  2. Jajko wbij do miseczki, dodaj soli, pieprzu. Rozbełtaj widelcem.
  3. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki.
  4. Szynkę pokrój w kostkę.
  5. Przesmaż szynkę, po chwili dodaj czosnek, i zaraz potem natkę pietruszki.
  6. Następnie wrzuć makaron na patelnię i wyłącz kuchenkę. Dodaj 1 garść sera, wymieszaj makaron, a następnie wlej jajko i znowu wymieszaj.
  7. Nałóż makaron na talerze i posyp resztą sera.
Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama