Tarta z borówkami w białym naczyniu do zapiekania stojącym na ściereczce w drobną niebiesko-białą kratkę
canva.com

Tarta z borówkami: Wyjątkowy smak lata!

Jeśli szukasz przepisu na pyszną tartę z borówkami, to trafiłeś w dobre miejsce! Ta tarta to idealna propozycja na letnie popołudnie lub wieczór, kiedy chcesz zaserwować coś słodkiego i orzeźwiającego dla swoich bliskich. Poniżej znajdziesz przepis, porady oraz pomysły na podanie tarty z borówkami.
Reklama

Przepis na tartę z borówkami

Oto przepis na pyszną tartę z borówkami:

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 500 g borówek
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i masło, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj żółtko i zimną wodę, zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. W międzyczasie umyj borówki i osusz je na ręczniku papierowym.
  4. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę do tarty.
  5. Wymieszaj jajka, cukier, śmietanę i ekstrakt z wanilii.
  6. Na ciasto wyłóż borówki, a następnie zalej je masą jajeczną.
  7. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut.
  8. Gotową tartę wyjmij z piekarnika i ostudź przed podaniem.
Tarta z borówkami o prostokątnym kształcie na półmisku. Obok nóż i ściereczka niebieska
canva.com

Jak podawać tartę z borówkami?

Tartę z borówkami najlepiej podawać na ciepło lub letnią porą na zimno. Można ją polać miodem lub posypać cukrem pudrem.

Reklama

Można również dodać do niej bitą śmietanę lub kawałki ulubionej czekolady. Tarta z borówkami świetnie smakuje z kawą.

Porady na temat przygotowania tarty z borówkami

Aby tarta z borówkami wyszła idealnie, warto pamiętać o kilku rzeczach:

  • Przed podaniem tarty, warto ostudzić ją do temperatury pokojowej.
  • Do masy jajecznej można dodać trochę skórki startej z cytryny, aby nadać tarcie lekkiego, cytrusowego smaku.
  • Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać więcej wody, a jeśli zbyt mokre - mąki.
  • Przed włożeniem tarty do piekarnika, warto ją nakłuć widelcem, aby nie urosła zbyt mocno w trakcie pieczenia.

Tarta doskonała? Tylko z borówkami

Tarta z borówkami to pyszna propozycja na letnie popołudnie lub wieczór. Przygotowanie tarty jest proste i zajmuje niewiele czasu. Warto pamiętać o kilku poradach, aby tarta zawsze wychodziła idealnie.

Tarta z borówkami świetnie smakuje z kawą lub herbatą oraz polana miodem lub posypana cukrem pudrem. To idealna propozycja na różne okazje, takie jak urodziny, piknik lub romantyczną kolację we dwoje.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama