Arbuz
Canva.com

To idealna sałatka na upał! Wystarczy arbuz, mięta i feta

Sałatka z arbuza, fety i mięty to propozycja na upalne, letni dni, kiedy temperatura sprawia, że wielu osobom odechciewa się nawet jeść. W tym wypadku idealnie sprawdzi się orzeźwiająca sałatka, które jednocześnie zapewnia organizmowi sporo witamin. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 3 porcje.
Reklama

Składniki na sałatkę orzeźwiającą

  • 3 duże pomidory
  • 1 mały lub średni arbuz
  • 200g sera feta
  • Pęczek świeżej mięty
  • Pieprz i sól

Składniki na sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania sałatki

  1. Wymieszaj w misce oliwę, miód, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Całość powinna tworzyć jednolitą emulsję. Miseczkę przykryj i odstaw do lodówki.
  2. Arbuza pokrój w grube plastry, usuń wszystkie pestki i następnie pokrój go w kostkę. Przerzuć go do dużej miski.
  3. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć do arbuza razem z pokruszoną fetą i sosem.
  4. Miętę opłucz, osusz i posiekaj drobno. Dodaj ją do miski z sałatką razem z pieprzem i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Sałatkę można jeść samą lub z grzaneczkami z masłem czosnkowym. Będzie również idealnym dodatkiem do grilla organizowanego latem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama