Panzanella
Canva.com

Toskańska panzanella. Włoski smak dla miłośników #wege! [PRZEPIS]

Jedną z najbardziej znanych potraw podawanych na toskańskich stołach jest panzanella - smaczna, prosta i niedroga sałatka, która przebojem zdobyła serca nie tylko Włochów, ale również mieszkańców całego globu.
Reklama

Spokojne, wręcz leniwe życie w małym domku w Toskanii. Podziwianie pięknych krajobrazów, wschodów i zachodów słońca, nade wszystko zaś apetyczna kuchnia - któż z nas chociaż raz w życiu o tym nie marzył? To bardzo częsty motyw w książkach, serialach czy filmach. Tak samo kuchnia włoska jest wyjątkowa.

Mieszkając w Polsce, możemy jednak choć na chwilę przenieść się do Toskanii, a pomoże nam w tym lokalna kuchnia. Potrawy toskańskie cechują się ogromną prostotą więc z łatwością przygotujemy je w domu. Ponadto są lekkostrawne i polecane każdemu, kto chce dobrze się odżywiać.

Panzanellę przyrządzimy z prostych składników. Na pewno wiele z nich mamy w domu i nie musimy nawet robić dodatkowych zakupów. Często do jej przygotowania wykorzystuje się również resztki pozostałe w kuchni i dzięki temu nic się nie zmarnuje. W poniższym przepisie sałatkę podamy z grzankami, pestkami dyni oraz sosem, jednak istnieje również wiele innych możliwości jej podania.

Reklama

W tym celu możemy użyć ulubionych dodatków lub tego, co akurat mamy pod ręką. W zasadzie można powiedzieć, że ogranicza nas tutaj tylko własna wyobraźnia.

Składniki na włoski przysmak

Panzanella
Canva.com

Z podanych składników otrzymamy dwie porcje potrawy: puszka ciecierzycy, pomidor, pół świeżego ogórka, pół czerwonej cebuli, garść pestek dyni, garść oliwek, czerstwa kajzerka, trzy łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, pół łyżeczki tymianku, sól i pieprz.

Reklama

Przygotowanie panzanelli

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, płuczemy na sitku, warzywa kroimy w kostkę. Kajzerkę rwiemy na kawałki i smażymy na dwóch łyżkach oliwy. Czosnek siekamy.
  • Przygotowujemy sos: w miseczce łączymy oliwę, sok z cytryny, zioła, czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
  • Do dużej miski natomiast przekładamy ciecierzycę, pokrojone warzywa oraz oliwki, mieszamy je dokładnie. Wrzucamy grzanki i pestki dyni. Polewamy sosem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama