Pasztet ze śliwkami
Canva.com

Wegetariański pasztet ze śliwkami. Podaj go na Wielkanoc, goście będą zachwyceni

Pasztet ze śliwkami to danie dla prawdziwych koneserów dobrego jedzenia. Zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających gości. W klasycznym przepisie najważniejszą rolę odgrywa mięso, jednak ostatnio coraz chętniej przygotowywane są również dania bezmięsne. Nasz pasztet będzie w pełni wege, ale równie smaczny jak ten tradycyjny.
Reklama

Sprawdzi się idealnie podczas każdego przyjęcia czy rodzinnej biesiady. Jako główne składniki wykorzystamy soczewicę oraz kaszę jaglaną. Dodatek suszonych śliwek nada pasztetowi charakterystycznego i wyrazistego smaku. Oczywiście nie możemy zapomnieć również o kompozycji odpowiednio dobranych przypraw, które podkreślą walory smakowe naszego wypieku. Pasztet można podawać na ciepło lub na zimno oraz z ulubionymi dodatkami: sosem, żurawiną albo chrzanem. Z sosem koperkowym, chrzanowym lub majonezowym smakuje jescze lepiej. Przygotowanie wege pasztetu ze śliwkami nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu, to dodatkowy atut, który zachęca do wykorzystania właśnie poniższego przepisu.

Składniki na pyszny pasztet wege

Pasztet ze śliwkami
Canva.com

Z podanych składników otrzymamy około dziesięciu porcji pasztetu: 100 g kaszy jaglanej, 200 g soczewicy, cebula, 80 ml oleju rzepakowego + dodatkowo łyżka, po dwa liście laurowe, goździki oraz ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, po pół łyżeczki ziół (tymianku, cząbru i lubczyku), ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, trzy łyżki sosu sojowego, 5 dag suszonych śliwek oraz sól i pieprz.

Wykonanie wegetariańskiego pasztetu

Przygotowanie pasztetu zaczynamy od ugotowania kaszy i soczewicy. Cebulę siekamy i rumienimy na rozgrzanej olejem patelni razem z goździkami, zielem angielskim oraz listkami laurowymi.

Reklama

Zrumienioną cebulę przekładamy do miski (bez ziarenek i liści laurowych). Dodajemy kaszę oraz soczewicę, sos sojowy, zioła, przyprawy i olej, miksujemy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z pokrojonymi śliwkami. Masę przekładamy do formy i pieczemy przez trzy kwadranse w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Upieczony pasztet studzimy i wstawiamy na dwanaście godzin do lodówki. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama