Plasterki pasztetu leżą na desce razem z papryczkami i ziarnami pieprzu
Canva

Jak przygotować pasztet z mięsa z rosołu?

Niektóre znakomite potrawy powstają z tak zwanych "resztkowych" składników, będących pozostałością po innych daniach. Mięso z rosołu wcale nie musi trafić do kosza bezpośrednio po zjedzeniu zupy. Świetnym patentem na jego ponowne wykorzystanie będzie przygotowanie mięsnego soczystego pasztetu, uzupełnionego dodatkiem roślin strączkowych i doprawionego czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz oczywiście sporą ilością świeżej lub suszonej natki pietruszki.
Reklama

Pasztet jest potrawą przygotowywaną ze zblendowanych na gładko składników. W dużej misce, w której będzie się go wykonywać, należy więc umieścić w pierwszej kolejności całe posiadane mięso rosołowe, ponadto dodatkowe warzywa z zupy, o ile tylko nie zostały wcześniej zjedzone (może być to nawet cebula czy też seler), sporą ilość odcedzonej i przelanej zimną wodą ciecierzycy ze słoika i dwa całe jajka. Aby masa uzyskała lepszą konsystencję i przy okazji lepszy smak, warto na sam koniec dosypać do niej przynajmniej ze dwie łyżki bułki tartej. Niektórzy dodają po prostu startą czerstwą bułkę lub inne starsze pieczywo, które zdążyło zeschnąć, a którego nie chce się wyrzucać, by go nie marnować.

Jak zrobić pyszny pasztet z rosołowego mięsa?

Zmiksowane składniki utworzą wspaniały pasztet z mięsa z rosołu. Idealnie gładka masa musi tylko trafić do specjalnego żaroodpornego naczynia lub zwykłej metalowej keksówki, gdzie będzie zapiekana w temperaturze 200 stopni C przez niecałą godzinę. Naczynie lub keksówki wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia, aby masa nie przywarła i by taki gotowy już pasztet dało się wyciągnąć w jednej postaci.

Reklama

Nie należy jednak zapomnieć o dodaniu do masy przypraw, które też potrafią wykonać ważną pracę. Dodaje się je według własnego upodobania, ale zawsze dobrze sprawdzi się dość klasyczna mieszanka przygotowana z soli, pieprzu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, suszonego czosnku oraz świeżej natki pietruszki.

Pasztet idealny na Wielkanoc

Ten prosty przepis na pasztet może okazać się strzałem w dziesiątkę przed świętami wielkanocnymi. Każdy, kto go wykona, na pewno szybko przekona się do tego, że rosołowemu mięsu spokojnie można nadać świetnego smaku i spokojnie da się je wykorzystać w innych potrawach.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama