Tradycyjny mazurek kajmakowy na kruchym spodzie
Canva.com

Wielkanocny Mazurek z pomarańczową nutą. Świetny przepis z zeszytu babci Jadzi

Nie ma tradycyjnych Świąt Wielkiejnocy bez pysznego mazurka. Klasyczny wypiek smakuje każdemu, istnieje wiele wersji jego przyrządzania. Smak mazurka zależy nie tylko od jakości użytych składników (używamy prawdziwego masła, a nie margaryny oraz wiejskich jajek), ale też wykorzystanych dodatków.
Reklama

Pomarańczowe nadzienie nada ciastu nieco orzeźwiający posmak i sprawi, że wypiek będzie dosłownie rozpływał się w ustach. Ten rodzaj nadzienia przygotujemy między innymi z soku z pomarańczy. Gotowe ciasto możemy dowolnie udekorować. Jeżeli jesteśmy miłośnikami pomarańczy, do dekoracji możemy wykorzystać kawałki kandyzowanych pomarańczy, ale również wiórki, kolorowe drażetki czy starte orzechy. Mazurek pomarańczowy pięknie wygląda i pysznie smakuje.

Składniki na wielkanocny Mazurek

mazurki w rożnych kształtach
canva.com
  • Spód mazurka wykonamy z takich składników: półtorej szklanki mąki, 200 g masła, trzy żółtka, pięć łyżek cukru pudru, łyżka budyniu waniliowego w proszku.
  • Do przygotowania nadzienia wykorzystamy: pięć żółtek, jedną trzecią szklanki cukru, zawartość laski wanilii, półtorej szklanki śmietany kremówki 30% oraz jedną trzecią szklanki soku z pomarańczy.
  • Dodatkowo do dekoracji możemy wykorzystać kandyzowane pomarańcze. Z tych składników uzyskamy osiem porcji mazurka.

Jak upiec wielkanocnego mazurka?

  1. Przygotowanie mazurka zaczynamy od wymieszania mąki z proszkiem budyniowym i cukrem pudrem. Dodajemy masło, żółtka i łyżkę zimnej wody. Energicznie zagniatamy ciasto, po czym przez pół godziny je schładzamy, a następnie rozwałkowujemy cienko i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wylepiamy spód i brzegi.
  2. Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 200 stopni C. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, mieszamy z sokiem z pomarańczy. Śmietanę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Powoli wlewamy ją do masy żółtkowej, mieszając.
  3. Gdy krem zacznie gęstnieć, wylewamy go na podpieczony już wcześniej spód. Całość pieczemy jeszcze przez godzinę w temperaturze 140 stopni C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy kandyzowanymi pomarańczami i schładzamy. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama