Canva.com
Wigilijne śledzie po wileńsku. Receptura dziadka Stanisława
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jeżeli jesteś miłośnikiem śledzi, ten przepis z pewnością Cię zachwyci. Doskonała potrawa na stół wigilijny, w dodatku bardzo prosta i tania w przygotowaniu.
Reklama
Składniki na śledzia po wileńsku
- 500 g filetów śledziowych w oleju, dobrej jakości
- 2 średnie cebule
- średnia marchewka
- mały kawałek selera korzeniowego
- 100 g dobrego przecieru pomidorowego
- 5 łyżek stołowych oleju roślinnego
- kilka kuleczek ziela angielskiego
- listek laurowy
- kilka listków natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie śledzi po wileńsku krok po kroku
Zobacz także
Rozgrzać patelnię z olejem. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na średnim ogniu. Następnie umyć i starkować jarzyny na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. Podlać połową szklanki wody i dodać ziele angielskie i listek laurowy. Warzywa przykryć przykrywką i dusić do miękkości. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Odstawić warzywa do wystygnięcia.
Śledzie pokroić na średnie kawałki i ułożyć na półmisku, a następnie przykryć ostudzonymi warzywami i udekorować natką pietruszki.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie z jabłkiem i ogórkiem. To hit na karnawałowym stole!
Śledzie nie są popularne tylko na Wigilii. To także doskonała przekąska na karnawałowe party. Dziś przygotujemy błyskawiczne śledziki z jabłkiem i ogórkiem.
Zostały Ci śledzie? Zrób je w marynacie z rzodkiewką!
W te święta nic się nie zmarnuje, a już na pewno nie śledzie. Jeśli zostanie Ci kilka sztuk matjasów, to koniecznie zrób je w marynacie z chrupiącą rzodkiewką. To jest przepyszne!
Szynka na Wigilię? Jak to jest z tym postem?
Czy faktycznie w Wigilię należy przestrzegać postu? A może nic się nie stanie, jeśli ktoś zje odrobinę wędliny czy pasztetu? Co jest tradycją, a co nakazem? I jak będzie wyglądać Twój dzisiejszy jadłospis?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl