Canva.com
Wigilijne śledzie po wileńsku. Receptura dziadka Stanisława
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jeżeli jesteś miłośnikiem śledzi, ten przepis z pewnością Cię zachwyci. Doskonała potrawa na stół wigilijny, w dodatku bardzo prosta i tania w przygotowaniu.
Reklama
Składniki na śledzia po wileńsku
- 500 g filetów śledziowych w oleju, dobrej jakości
- 2 średnie cebule
- średnia marchewka
- mały kawałek selera korzeniowego
- 100 g dobrego przecieru pomidorowego
- 5 łyżek stołowych oleju roślinnego
- kilka kuleczek ziela angielskiego
- listek laurowy
- kilka listków natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie śledzi po wileńsku krok po kroku
Zobacz także
Rozgrzać patelnię z olejem. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na średnim ogniu. Następnie umyć i starkować jarzyny na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. Podlać połową szklanki wody i dodać ziele angielskie i listek laurowy. Warzywa przykryć przykrywką i dusić do miękkości. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Odstawić warzywa do wystygnięcia.
Śledzie pokroić na średnie kawałki i ułożyć na półmisku, a następnie przykryć ostudzonymi warzywami i udekorować natką pietruszki.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie w oleju wujka Staszka. Są mięciutkie i białe!
W każdej rodzinie jest przynajmniej jeden magik kuchenny, który potrafi stworzyć dania, które rozpalają podniebienia i pozostawiają niezapomniane smaki w pamięci. W przypadku wujka Staszka jest to ekspresowe przygotowanie śledzi w oleju.
Śledzie z żurawiną babci Klementyny. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kuchnia pełna jest magicznych wspomnień i rodzinnych tradycji. Jednym z takich wyjątkowych smaków, które trudno jest zapomnieć, są śledzie z żurawiną według receptury Babci Klementyny. To danie nie tylko kusi wyjątkowym połączeniem smaków, ale także przenosi nas w czasie do serdecznych chwil spędzonych w gronie rodziny.
Śledzie z cebulką wedle przepisu siostry Klementyny. Są obłędne!
Śledzie to danie, które kojarzy nam się z tradycją, smakiem dzieciństwa i rodzinnych uroczystości. Jednakże, aby zachwycić swoich gości lub sprawić sobie wyjątkową przyjemność, warto wykorzystać wyjątkowy przepis. Przedstawiamy Ci tajemnicę siostry Klementyny - wyjątkowego sposobu na przyrządzenie śledzi z cebulką, które rozpływają się w ustach i zapadają w pamięć na długo.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl